2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Pártpolitika feletti roma képviselet
2006. 09. 04. 00:00

Hosszú távú, a helyhatósági választásokon túlmutató együttműködési megállapodást kötött a Fiatal Romák Országos Szövetsége és több zalai roma civil szervezet tegnap.

Az együttműködés céljairól Bogdán János, a Firosz megyei elnöke, Kövesi Vilmos, a zalalövői cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Dániel Ferenc, a Slobodo Rom (Szabad Cigány) civil szervezet elnöke, Bogdán Ferenc Elemér, a Dunántúli Romák Szövetségének elnöke, Bogdán István, a Noastrá Cálve (Mi Utunk) független cigány szövetség elnöke és Horváth Aladár, a megyeszékhelyi Rom Som kulturális-hagyományőrző egyesület elnöke számolt be tegnap sajtótájékoztató keretében.

Megtudtuk: e széles összefogással olyan példaértékű együttműködést kívánnak elérni, melyhez hasonlót nem láthatott az elmúlt 12 évben a zalai roma társadalom. Céljuk a településeken, a kistérségekben, a megyében, sőt, a régióban megszervezni a valódi, pártpolitikától független roma érdekképviseletet. Mindehhez a 8 éve Szolnok térségében alakult Firosz tevékenysége szolgáltat példát; a szervezet ugyanis a sarkalatos problémák orvoslásában, így a foglalkoztatás és a lakáspolitika terén modellértékű munkával nagy eredményeket ért el, s ez az út Zalában is járható, vélekedtek a roma vezetők. - Ezért a települési önkormányzatokban indítunk roma jelölteket, akik majd belülről dolgozhatnak a problémák megoldásán. Célunk továbbá a roma társadalmon belüli torzsalkodás feloldása, és annak elérése, hogy a romák többsége is adózó állampolgárrá váljon - hangzott el a tájékoztatón.