2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hamis ígéretek, harc a romákért
2006. 08. 29. 00:00

"Felháborító, hogy egyes roma szervezetek hamis ígéretekkel próbálják meggyőzni a cigány szavazókat, illetve maguk mellé állítani a Lungo-Drom roma képviselőjelöltjeit" - hangsúlyozta Vajda László.

"Felháborító, hogy egyes roma szervezetek hamis ígéretekkel próbálják meggyőzni a cigány szavazókat, illetve maguk mellé állítani a Lungo-Drom roma képviselőjelöltjeit" - hangsúlyozta Vajda László, a Lungo-Drom megyei elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Elmondta, szervezetük rengeteg időt és energiát fordít arra, hogy minél több zalai településen kezdeményezze a kisebbségi önkormányzatok megalakulását. Munkájuk eredményeként 40-42 településen sikerült is jelölteket állítani az októberi választásokra. Néhány roma szervezet azonban, felébredve eddigi tétlenségükből, különféle ígéretekkel kereste meg ezeket a jelölteket, s arra bíztatta őket, hogy az őszi voksolásnál az ő színeikben mérettessék magukat, mondta Vajda László, aki szerint ezek a szervezetek csak most tekintik partnernek a képviselő jelölteket, és a választókat, s a sportszerűtlen hadjáratot csak azért indították, hogy hatalmi helyzetbe jussanak a megyében.

Nagy József György, Lungo-Drom alelnöke úgy fogalmazott: ezek a szervezetek tudatosan várták meg a jelöléseket, hogy később pénz, energia befektetése nélkül csábítsák át az embereket magukhoz. Szerencsére a romák is átlátnak ezen, s nem dőlnek be az ingyen osztott csomagoknak és a magas pozíciót garantáló ígéreteknek - tette hozzá.

Közlése szerint eddig négy ilyen roma szervezet próbálta "megvásárolni" a zalai cigányokat, és akad köztük keleti országrészben tevékenykedő szervezet, melynek szinte a nevét sem lehetett hallani a megyékben. Hozzátette: Lungo-Drom eddig az itteni romák érdekében dolgozott, s ennek szellemében kívánnak dolgozni a jövőben is.

Frakas Flórián, a Lungo Drom elnöke korábban azt mondta, szervezetük szövetségi politikában gondolkodik, ezért szövetségeseivel indul a választásokon. Céljuk, hogy a jelenlegi összetételű OCÖ-vezetést leváltsák, és egy olyan területi cigány képviseletet hozzanak létre, amely képes megfelelni a szakmai, politikai kihívásoknak.

Az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület a RomNethez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Teleki László, volt romaügyi államtitkár az októberi kisebbségi választásokon az egyesület színeiben indul, de a volt államtitkár nevével, ismertségével és népszerűségével visszaélve, több szervezet saját jelöltjeként tünteti fel.

A Cigány Szervezetk Országos Szövetségének (CSZOSZ) volt elnöke és örökös tiszteletbeli elnöke így már nem az Országos Cigány Önkormányzatban frakciót is alkotó szervezetben méretteti meg magát. A RomNet információja szerint a szervezeten belül azért történt "pártszakadás" az elmúlt hetekben, mert annak több vezetője azt tervezte, hogy a CSZOSZ "fúziót" köt a Lungo Drommal, és egy új szövetséget létrehozva, melyhez más roma civil szervezetek is csatlakoztak volna, egybeolvadva kívánt indulni az október elsejei választásokon.

A RomNet úgy tudja, hogy a volt romaügyi államtitkár ötletét nem támogatták, ezért nem tudta Teleki László visszaszerezni volt szervezetének elnöki posztját, így most más civil szervezet színeiben kénytelen indulni a választásokon.

A Fiatal Romák Országos Szövetsége szerint az írott és az elektronikus médiában nagyon sok hiteltelen, úgymond a sportszerűség minden játékszabályát felrúgó információ próbálja fellazítani azokat a tisztességesen erős alapokat, amelyeket szervezetük másfél évtizede felépítettek.

A Farkas László vezette szervezet úgy látja: nem bemocskolva a konkurenciát, nem eltaposva a velünk vitatkozókat, hanem megbeszélve kell rendezni a közös dolgaikat. Megjegyzeték azt is, hogy egyes roma vezetőik, akik a parlamentben is képviselték a romákat, a felelősségteljes megbízatásukat feláldozták a nagy pártok céljainak oltárán.

A Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete elsősorban a romákkal sűrűbben lakott észak-magyarországi megyékben indít képviselőjelölteket. Terveik szerint több mint kétszáz településen kívánnak jelöltet állítani az október 1-jei kisebbségi önkormányzati választásokra. A szervezet határozott fellépést sürget, hatékony polgárjogi akciókat indít a romákat sújtó lakhatási, oktatási, munkaerőpiaci, közigazgatási- és a gyermekvédelem, továbbá az igazságszolgáltatás területén megnyilvánuló- jogsérelmek és diszkriminatív gyakorlatok felszámolása érdekében.

Az Országos Választási Bizottság július 27-én vette nyilvántartásba a kisebbségi önkormányzati választásokra a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetét, melyet a tévhittel ellentétben nem Horváth Aladár, hanem Dancs Mihály vezet.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke egy nyilatkozatában azt mondta: "én nagyon szeretném, hogyha nem egy olyan szokványos kampány lenne, mint ami volt korábban, hogy a roma szervezetek egymásnak esnek. Én mindenféleképpen a jelöltállítási időszakban fogom azt kezdeményezni, hogy a nagy jelöltállító szervezetek vezetőivel üljünk le, és beszéljük meg azt, hogyan tudunk egy olyan nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott kampányt csinálni, amiből a roma társadalom nem jön ki rosszul. Kezdeményezni fogom, hogy szülessen egy etikai kódex, amely normális politikai kultúrának megfelelő keretek közé sorolja magát az egész kampányt. Tehát nem lenne szerencsés, hogyha ölnénk egymást, hiszen nincs értelme, nem éri meg".

Az MCF Roma Összefogás Párt az október 1-jei önkormányzati választásokra minden megyébven szeretne jelöltet állítani, a kisebbségi önkormányzati választásokon viszont az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma szervet indul, melyet szintén Kolompár Orbán vezet.

Az MCF Roma Összefogás Párt elindult az április országgyűlési választáson, akkor az első fordulójában összesen 4.459 szavazatot kapott az egész országban.

A Roma Parlament reformer cigány politikusok szövetségét keresi, akiket elindít a kisebbségi önkormányzati és a települési önkormányzati választásokon. A Zsigó Jenő által vezetett szervezt országszerte várja azoknak a regisztrált romáknak a jelentkezését, akik elkötelezték magukat a helyi és az országos roma politika és közélet megreformálásában, akik többre tartják magukat és a jövőjüket annál, mint amit az elmúlt 12 évben a Lungo Dromtól, az MCF-től, CSZOSZ-től kaptak, és kapott a cigányság.