2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civilek a járvány megfékezéséért
2006. 08. 28. 00:00

A cigány kisebbségi önkormányzat önkéntesei szervezik és ellenőrzik a kéz-és környezet-fertőtlenítést Istvándiban.

Ezt dr. Hábelné Varga Edit, a megyei ÁNTSZ járványügyi főorvosának ajánlására szervezte meg Bencsik János, a dél-somogyi település polgármestere annak érdekében, hogy minél hatékonyabban védekezhessenek a hepatitisz A vírus-fertőzés továbbterjedése ellen.

A megbízott önkéntesek az önkormányzat által megvásárolt fertőtlenítő tablettákat naponta kétszer osztják ki a fertőzésben leginkább érintett Széchényi és Rákóczi utcákban. Az esetleges balesetek elkerülése végett a tabletták feloldását is ellenőrzik.

Az egyetlen igazolt fertőző májgyulladásban szenvedő, Kossuth utcai lakón kívül, a környékben élőknek és a még fertőzéstől érintetlen épületek lakóinak pedig - a megelőzés érdekében - saját költségükön vásárolt fertőtlenítőszer használatát ajánlotta a tiszti főorvos.

A hapetitisz A járvány kezdete óta immár összesen 36 istvándi lakost - zömmel gyerekeket - kezelnek a kaposvári kórházban és pécsi gyermekkórházban. Közülük kilencen - öten Pécsről, négyen Kaposvárról - hagyhatták el a gyógyító intézeteket, de az utánpótlás sem apad el; a kaposvári kórház infektológiai osztályára naponta átlag 3-4 új beteget vesznek fel.

Dr. Hábelné Varga Edit pénteken újabb 200 gamma globulin oltás beadását rendelte el a járvány érintette istvándi utcákban.