2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felszámolják a romatelepet
2006. 08. 14. 00:00

Költöztetés és építkezés. Táskán házakat vásároltak a romáknak és hamarosan kezdődik a lakóegyüttes építése, ahol újabb cigánycsaládok juthatnak lakáshoz.

A lakhatási körülmények javítása annak a romatelep felszámolási programnak a része, amire a szociális tárcától ötvenötmillió forintot nyert Táska. Az önkormányzat a projekt megvalósítására együttműködési megállapodást kötött a Homo Borarum Alapítvánnyal. Az alapítvány eddig már három romacsaládot juttatott lakáshoz a faluvégi telepről. Két házat megvásárolt, a harmadiknál pedig a szociálpolitikai támogatáshoz szükséges önerőnél, valamint az ügyintézésekben segített - tudtuk meg Antal Zsuzsától,az alapítvány szociális munkásától.

Legutóbb a Horváth család költözött négy gyermekével az egyik házba. - Képzelheti mekkora volt az örömünk - mondta Horváth Terézia. - Most, hogy rendes házban lakunk, a lányok Teréz Bianka és Alexandra Barbara mellé két fiúnkat, Attilát és Ferencet is magunkhoz vehettük. Õk eddig Marcaliban a Százszorszép Gyermekotthonban voltak.

A háromszobás ház még ugyan felújítás alatt áll, amiből az egész család kiveszi a részét, de szinte már teljesen berendezkedtek. Konyhakertet alakítottak ki, állatokat tartanak. Akárcsak a másik háznál, az alapítvány nem csak az épületet, hanem a berendezés nagy részét is megvásárolta. A felújítást pedig a legszükségesebbnél kezdte, mint például a fürdőszoba kialakításánál.

A családoknak a rezsiköltséget és jelképes bérleti díjat kell fizetnie. A költöztetések után az erdőszéli cigánytelepen élő negyven romából huszonkettő maradt még a táskai faluvégen.