HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma holokauszt emléknapja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, holokauszt, Pharrajimos
2006 Augusztus 02    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

A romani Pharrajimos szó felaprózást, szétdarabolást jelent. Találó szó egy történetre, amelyből az emlékezés és kibeszélés intézményes terei hiányában nem maradt más, csak a velünk élők emlékei, visszatérő rémálmai vagy éppen hallgatása.

Hirdetmény

1944. augusztus 2-án számolták fel a húszezer fősnél is népesebb auschwitz-birkenaui cigánytábort. Az európai romák ezért ezen a napon emlékeznek a roma holokauszt áldozataira, hiszen a tábor felszámolása egyet jelentett a foglyok kivégzésével.

Egy egykori táborlakó így emlékszik vissza az eseményekre: "Egyik éjjel a férfiak tábora több ezer ember kiabálására ébredt. Amint kiléptünk a barakkokból, láttuk, mi történt. A cigányok táborát fényszóró világították meg, a cigány férfiakat, nőket és gyerekeket az SS-ek sorba állították ötösével, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlenek minden erejükkel ellenálltak, olyan hangosan kiabáltak, hogy egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt."

A magyarországi romák állami szintű üldözése 1916-ban kezdődött, amikor rendeletet hoztak a "kóborló" cigányok nyilvántartásba vételére, testi megjelölésére, a "renitensek" állami munkatáborba helyezésére. 1928-ban született a következő rendelet országos cigányrazziák megtartásáról, amelyeket 1929-től évente legalább kétszer meg is szerveztek. 1938-ban rendeletet hoznak a romák, mint csoport megbízhatatlanná nyilvánításáról. 1941-ben a magyar hatóságok a német hadműveleti területekre hajtanak több mint ezer kárpátaljai romát, ahol az Einsatzgruppék többségüket kivégzik. 1943-tól folyamatosan hurcolnak romákat kényszermunkára, több megyében mezőgazdasági kényszermunkatáborokat, 1944-től pedig országszerte cigány gyűjtőgettókat hoznak létre.

1944 júniusától nagy számban kerülnek romák Magyarországról különböző német megsemmisítő táborokba a "megbízhatatlanok" internáló táboraiból, augusztustól pedig cigány munkaszolgálatos századokat állítanak fel. 1944. november 2-án indul meg országszerte a roma családok szervezett, németországi táborokba történő internálása. Az első állomás általában a komáromi Csillagerőd, a végállomás pedig Auschwitz, Dachau, Ravensbrück, Buchenwald vagy a többi hírhedt tábor. 1945 februárjában a nyilas Belügyminisztérium még elrendeli a cigány családok összeszedését és internálását.

A fajüldözés a magyarországi roma közösségek mintegy harmadát közvetlenül érintette. A meggyilkolt magyar romák száma több ezer, Európában pedig csaknem összesen félmillióra tehető a roma áldozatok száma.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt