HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Félbetépett MSZP-igazolvány a húrok közt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Július 27    Forrás: Néző László - MNO


Ez a cikk archív

Cigányzenészek demonstráltak ma a Képviselői irodaház melletti téren. Megmozdulásukkal fel szerették volna hívni a kormányzat figyelmét tarthatatlanná vált helyzetükre, illetve a korábbi kormányzati ígéretek beváltatlanságára. A tiltakozók petíciót nyújtottak át Kállai Katalin miniszteri biztosnak.

Hirdetmény

"Kossuth Lajos azt üzente..." - csendült fel sok más zenemű mellett a zenészek hangszerein a dal a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban. A cigány művészek azonban ma nem örömzenélésre jöttek össze, hanem tiltakozásukat akarták kifejezni muzsikájukkal.

A zenészek úgy vélik: nem kaptak elegendő kormányzati segítséget ahhoz, hogy pályájukat folytatni tudják, egyáltalán dolgozni - zenélni - tudjanak.

Ma hazánkban több ezer cigányzenész van becslések szerint. A rendszerváltozás előtti viszonylagos kivételezett helyzetük néhány év alatt óriásit változott. Megszűntek azok a szórakozóhelyek, amelyek rendszeres fellépési lehetőséget biztosítottak számukra, illetve a megmaradt éttermek tulajdonosai sem szívesen alkalmazzák őket, mondván: túl sokba kerülnek, s egyébként is kicsi az igény az efféle zenére. Ha játszhatnak is valahol, leginkábbb "feketén", csekély fizetségért. Pedig európai- és világhírű zenészek, művészek sokasága van közöttük.

"A korábbi életnívót nem tudtuk tartani, szinte máról holnapra élünk!" - panaszolják petíciójukban, amelyet a kormány számára fogalmaztak meg. Azt írják, az elmúlt kormányzati ciklusban végre megmozdult valami, bizakodással töltötte el őket az a kormányprogramba is foglalt ígéret, mely szerint 300 millió forint felhasználásával szeretne segíteni a politika a legnehezebb helyzetbe kerülteken. Ez a "nemes gesztus" azonban szerintük erősen "deformálódott" a végrehajtás során. A tiltakozók úgy látják, az e célra az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiírt pályázat diszkriminatív, alkalmazhatatlan, olyannyira, hogy az is kérdéses: valóban a roma zenészek jutnak-e a támogatáshoz.

A petícióban megfogalmazottak szerint a zenészek mindenképpen a tárgyalás hívei, mint írják: ha már a kormányprogram megalkotása idején nem volt kíváncsi senki a véleményükre, legalább most, a végrehajtás során szeretnék hallatni a hangjukat. Azt követelik a kormánytól, hogy az OFA pályázatát nyilvánítsa eredménytelennek, és vonja azt vissza. A zenészek kérése szerint olyan új megoldásokat kellene közösen találniuk, amelyek eredményeképpen nem csupán egy kiváltságos kör részesülne a rendelkezésre álló pénzből.

A demonstrációt szervező Dankó Pista Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülettől a petíciót Kállai Katalin, a kulturális tárca illetékese vette át a kormány nevében.

A szervezők egyébként elmondták: most csak kevés zenésztársukat hívtak tiltakozni - mintegy ötven-hatvan fő jelent meg -, de a meghívottak közül sem mert eljönni mindenki. Tudomásuk szerint "kormányzati körökből" több művészt és együttes vezetőt felhívtak, s finoman megmagyarázták nekik: a nehezen szerzett munkájukat "könnyen elveszíthetik", amennyiben részt vesznek a demonstráción. Kállai Katalin az MNO kérdésére ezt cáfolta: mint mondta, ő biztosan nem fenyegetett meg senkit, de arról sincs tudomása, hogy más ezt tette volna. A zenészek közül egyébként többen nem csupán "baloldaliak", mint mondták, hanem az MSZP rendes tagjai is, ám már szerintük is tűrhetetlen, hogy a szép ígéretek közül szinte semmi sem valósult meg. Egyikük például a megtépett párttagkönyvét húzta a hegedűjébe, s elárulta: még ma kilép a pártból

A szervezők egyike, Szénási Sándor - aki egyébként az MSZP Cigánytagozatának tagja, egykori alelnöke - elmondta: a mostani rendezvény egy hosszabb sorozat része, hamarosan Szegeden, a Országos Cigányzenész Találkozón kerekasztal szerveznek a helyzetük és a teendők megvitatására, majd szeptemberben egy nagyszabású demonstráción is készek tiltakozni a kormányzati lépések ellen.

A zenészek közül többen sajnálkoztak: a média kevés figyelemre méltatja őket, egyetlen televíziós társaság sem jelent meg a demonstráción. Mindenesetre azért nem maradt megörökítetlen a parki tiltakozó muzsikálás: a rendőrség, szokásához híven, ezt a demonstrációt is rögzítette megfigyelőkocsijából.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt