2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár: Ne öljék egymást a romák a kampányban
2006. 07. 26. 00:00

Az Országos Cigánykisebbségi Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán elégedett a regisztrációval.

Az Országos Cigánykisebbségi Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán elégedett a regisztrációval. - Ma már hogy a vidék látja a kisebbségi önkormányzati rendszer szükségességét. Látja azt, hogy nincs más érdekképviseleti szerve a kisebbségi önkormányzati rendszeren kívül. Ma a cigányság pontosan látja, hogy az utolsó szalmaszál a kisebbségi önkormányzati rendszer a tekintetben, hogy legyen a cigányságnak helyben, megyében és országos szinten egyaránt érdekképviseleti szerve. Ugyanis ezt fogadja el a mindenkori politika, mint legitim tárgyalópartnert, és hála istennek, ugyanígy van helyben a települési önkormányzatokban is. Bízom benne, hogy az Országos Cigány Önkormányzat tud majd szakmai segítséget nyújtani az újonnan létrejött kisebbségi önkormányzatoknak, ezekkel az emberekkel foglalkozni kell, ezeket az újonnan létrejött, és a régi kisebbségi önkormányzatokat is szakmailag fel kell készíteni, hogyan kell egy költségvetést, hogyan kell egy szakmai programot összeállítani, és ezeket hogyan kell sikeresen a romákkal együtt ott helyben gyakorlatilag megcsinálni.

- Borsod megyében jelentkeztek a legtöbben.

- Borsod, Szabolcs, tehát a három megye az kirívóan magas, Baranya, Borsod és Szabolcs. Utána Hajdú és hát gyakorlatilag Pest megye. Tehát a nagy megyékben nagyon jól szerepeltek a helyi szervezői a roma társadalomnak.

- Előttünk van a kisebbségi választás, amiről két dolgot szeretnék majd kérdezni. Az egyik az, hogy változott-e annyiban a jelöltség, hogy ma már nem elég, hogyha öt ajánlást visz valaki, hanem úgy tudom, hogy szervezet kell, hogy ajánlja. Vélhetően az etnobizniszt szeretné féken tartani ez a jelölési mód.

- Én az etnobiznisz fogalmát gyakorlatilag arra értem, amikor nem roma szervezetek nyúlják le a romákra szánt pénzeket. A többségi társadalom bizonyos szakértői viszont azt gondolják, hogy a roma emberek viszik el a romák pénzét. Tehát én azt hiszem, hogy az etnobiznisz fogalma körül nem fog csitulni a visszaéléseknek a száma. Én abban bízom, hogy a kisebbségi önkormányzatok talpraesettebben fogják csinálni november 15-ig a költségvetésüket, munkatervüket, programterveiket. Visszaélések lesznek. Nyilvánvalóan lesz olyan, aki nem roma, de mégis indulni fog.

- Ha meglesznek a választások, hat hónappal utána megalakul az országos önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy egy permanens kampány indul el most?

- Én nagyon szeretném, hogyha nem egy olyan szokványos kampány lenne, mint ami volt korábban, hogy a roma szervezetek egymásnak esnek. Én mindenféleképpen a jelöltállítási időszakban fogom azt kezdeményezni, hogy a nagy jelöltállító szervezetek vezetőivel üljünk le, és beszéljük meg azt, hogyan tudunk egy olyan nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott kampányt csinálni, amiből a roma társadalom nem jön ki rosszul. Kezdeményezni fogom, hogy szülessen egy etikai kódex, amely normális politikai kultúrának megfelelő keretek közé sorolja magát az egész kampányt. Tehát nem lenne szerencsés, hogyha ölnénk egymást, hiszen nincs értelme, nem éri meg.