2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányokat segítő pasztorációs irodát nyit a katolikus egyház Monoron
2006. 07. 19. 00:00

Cigányokat segítő pasztorációs irodát nyit a váci egyházmegye Monoron: a karitatív alapon működő új intézmény augusztustól kezdi meg tevékenységét.

Az egyház elhatározta, hogy aktívabban részt vállal a különösen nehéz feltételek között élő, s a leszakadó rétegekhez tartozó cigányság helyzetének javításában - mondta Beer Miklós püspök, a Váci Egyházmegye vezetője.

A felmérések szerint jelenleg már minden negyedik általános iskolai tanulmányait megkezdő gyerek roma származású, így az ő felkarolásuk mind fontosabb társadalmi kérdéssé válik - tette hozzá.

A monori iroda vezetőjének és két segítőjének első feladata a három megyét - Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok - érintő egyházmegyében felmérni a cigányság pontos helyzetét, számba venni, melyek a legégetőbb gondok, s hol van szükség a legjobban a segítségre.

Az előzetes tájékozódás szerint ugyanis ebben az egyházmegyében az országos átlagnál is nagyobb arányban élnek cigányok, és itt több az elmaradott kistérség is. Az eredményes karitatív munkába a váci Apor Vilmos Tanárképző Katolikus Főiskola is bekapcsolódik, itt ugyanis romológiai tanszéken képzik a cigányság kultúráját, sajátos szokásait ismerő pedagógusokat.

Az elképzelés szerint a családsegítő szolgálat megerősítésén túl elsősorban a cigányok munkába állását segíti majd a monori iroda. Felveszik a kapcsolatot a munkaügyi központokkal, de a cigányság kézműves hagyományai megőrizve a kosárfonás, a vályogvetés mesterségét is tanítják majd, hogy az irodát felkeresőknek nagyobb esélye legyen az önálló egzisztencia kialakítására.

Több helyen a megüresedett plébániák épületeiben rendezkednek be az ilyen típusú oktatásra: például Valkón, Kálón és Litkén is így tesznek. Nagykátán pedig az általános iskola tananyagát kezdik hamarosan oktatni az önként jelentkező környékbeli cigányoknak - hívta fel rá a figyelmet Beer Miklós.