2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár: "A cigányság elég érett ahhoz, hogy kezébe vegye a saját sorsát"
2006. 07. 17. 00:00

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) szerint idén több kisebbségi önkormányzat alakulhat Magyarországon, mint négy évvel ezelőtt.

Az Országos Választási Iroda (OVI) eddigi adatai alapján kiderül, hogy mintegy 200 ezren nyilatkoztak úgy, hogy valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. Az értékelések szerint több mint 50 fővárosi és megyei kisebbségi önkormányzat jöhet létre.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke elmondta, hogy a nagyszámú kisebbségi névjegyzékbe vétel alapján a cigányság bízik a kisebbségi önkormányzati rendszerben.

Az OVI honlapján összesített adatok szerint már biztos, hogy az őszi kisebbségi önkormányzati választásokat kezdeményező romák száma átlépte a százezret. Ezzel eddig legkevesebb 1300 településen adottak a feltételek ahhoz, hogy október elején cigány kisebbségi önkormányzatot válasszanak.

Az OCÖ elnöke ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a fővárosban, ahol a romák száma a becslések szerint 100-150 ezerre tehető, "tragikusan elmaradt" a névjegyzékbe vett roma szavazók száma. Az OVI adatai szerint Budapesten összesen 3669-en regisztráltatták magukat cigány kisebbséghez tartozóként.

"A cigányság megmutatta, hogy kellően érett ahhoz, hogy választott képviselőin keresztül saját sorsát önnön kezébe vegye. Ezek alapján joggal bízunk abban, hogy a torzsalkodást, személyeskedést és a vádaskodást maga mögött hagyva, az OCÖ konkrét javaslatokra épülő, új politikája a többségi társadalomban is kedvező fogadtatásra talál" - mondta Kolompár.