HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mohácsi Viktória nem szavazta meg Járóka Lívia jelentését

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Június 01    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

Mohácsi Viktória nem szavazta meg azt a jelentést, amit Járóka Lívia nyújtott be, és nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament (EP) csütörtöki brüsszeli ülésén. Mohácsi Viktória szerint az a jelentésben, amely - a parlament történetében először - kimondottan az EU-ban élő roma nők helyzetével foglalkozik olyan sztereotíp állítások vannak, amelyek előítélet-keltésre adnak lehetőséget.

Hirdetmény

A jelentés kiemeli a roma nőket sújtó többszörös megkülönböztetéseket. Átfogóan tárgyalja az iskolai elkülönítés azonnali felszámolásának szükségességét (Járóka a romák életpályáján mutatta be, hogy az elkülönített iskolai oktatás már kora gyerekkortól csökkenti a romák nagy tömegeinek életesélyeit a megfelelő munkahely eléréséhez), és sürgeti a tagállamokat: átképzések és felnőttképzés kialakításával növeljék a roma nők esélyeit a munkaerőpiacon. A jelentés arra is felszólítja a kormányokat, hogy hatékonyan támogassák a roma nők önálló vállalkozói tevékenységét, és egyben ajánlja a nekik szóló vállalkozás-modellek kialakítását.

Mohácsi Viktória az MTI-nek nyilatkozva azt kifogásolta, hogy a jelentésben benne maradt egy olyan kitétel, miszerint a roma családokban a patriarchális hagyományok eredményeképpen sok nő nem élvezi a választás szabadságának teljes mértékű tiszteletben tartását élete legalapvetőbb döntéseit érintő kérdésekben. Ezt a megfogalmazást ő helytelenítette, a csütörtöki ülésen megpróbálta kivetetni a szövegből, de nem sikerült. S így úgy érezte, a sok kis hiba mellett egy olyan nagy hiba is bekerült a dokumentumba, ami miatt ő már nem szavazhatott igennel.

Járóka Lívia - aki az Európai Parlament tagjaként már eddig is rengeteget tett a romák helyzetének javításáért - a szavazást megelőző záróbeszédében úgy vélekedett, hogy a nemzeti kormányok a mai napig megelégednek jól hangzó akciótervek kidolgozásával, a valódi változásokhoz elengedhetetlen megfelelő anyagi forrásokat azonban már nem biztosítják. A képviselőnő hangsúlyozta: a civil szervezetek több évtizedes munkájának köszönhető, hogy ma már az Európai Parlament is egyre több, a romákat közvetlenül érintő ügyet tárgyal. "Fontos fejlemény a roma civil társadalom megerősödése, és örömmel tölt el, hogy ennek támogatását az Európai Bizottság is fontosnak tartja" - mondta.

A képviselőnő beszédében nagy hangsúlyt fektetett a roma nők egészségügyi állapotának javítására. A jelentés egyébként sürgeti is a tagállamokat, hogy biztosítsák a roma nők alapvető sürgősségi és megelőző egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését, fizessenek kártérítést a kényszersterilizáció áldozatainak, és szüntessék meg a kórházi elkülönítést. A dokumentum egyben ajánlást fogalmaz meg az Európai Bizottság részére, felszólítva a testületet, hogy indítson keresetet minden tagállam ellen, amelyik a hátrányos megkülönböztetést tiltó irányelvet még nem ültette át és nem alkalmazta a roma nőkre való tekintettel. Járóka Lívia beszéde végén hangsúlyozta: "ésszerűnek tűnik, hogy számoljunk Európa legfiatalabb és legnagyobb etnikai kisebbségével, főleg olyan adatok ismeretében, amelyek azt állítják, hogy egyes tagállamokban az aktív roma népesség aránya 2050-re magasabb lesz, mint a nem romáké".

A vitában felszólalt Gurmai Zita, a téma szocialista társjelentéstevője. Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának alelnöke hangsúlyozta: példaértékűnek tartja a dokumentum végső formájának kidolgozásában tapasztalt, pártérdekeken is túlmutató együttműködést. Gurmai felhívta a figyelmet arra, hogy bár a jelentés a huszonötök Európáját érinti, az új tagállamokban élő roma nők helyzetét érdemes külön kezelni s folyamatosan napirenden tartani, ha érdemi változást kívánnak elérni. "Ne restelljük elismerni, a közép-kelet európai államokban a probléma messze súlyosabb, mivel a roma lakosság aránya a népességen belül jóval magasabb az uniós átlagnál" - mondta.

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőhelyettese, Kósáné Kovács Magda a vitában kifejtette, hogy Járóka Lívia jelentése több szempontból is történelmi tett, ugyanis először tárgyal az Európai Parlament a roma nők helyzetéről átfogó elemzést, és jelöli meg igen széles körben a továbblépés feladatait.

Lévai Katalin szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament Jogi Bizottságának alelnöke pedig írásos hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy nem elhanyagolható feladat a közvélemény megnyerése. - Láthatóvá kell tenni a romákat a médiában, s nem csak gondjaikat, azok megoldását, de gazdag kultúrájukat, beilleszkedésüket is - vélte.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt