2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Zsigó: Legyen nyilvános a roma ügynökök, spiclik listája
2006. 05. 18. 00:00

Senki ne gondolhassa többé, hogy a roma közélet kizárólag a cigányság önhibájából széthúzó, szakszerűtlen és korrupt.

Senki ne gondolhassa többé, hogy a roma közélet kizárólag a cigányság önhibájából széthúzó, szakszerűtlen és korrupt - indokolta meg Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke, hogy az FCÖ miért szeretné elérni az egykori roma fizetett rendőrségi spiclik és III/III-asok nevének nyilvánosságra hozatalát.

A szervezet arról határozott, hogy a közeljövőben nyilvánosság elé lép a roma kisebbségi ügynökmúlt feltárásának igényével. Zsigó megerősítette a Magyar Nemzet információját, de korainak ítélte, hogy konkrétumokkal, nevekkel szolgáljon. Annyit közölt: a nyolcvanas években sok ismert cigány személyiség volt fizetett rendőrségi besúgó, illetve működött ügynökként, gátolva azok törekvéseit, akik az etnikum fölemelkedése, jogai mellett kötelezték el magukat.

Zsigó Jenő bizonyos MSZMP Központi Bizottsága által megrendelt tanulmányokra, egykori belügyminisztériumi utasításokra hivatkozva állította: létezett és máig hat egy olyan stratégia, amely abból indul ki, hogy a cigány kisebbség nemzetbiztonsági kérdés, szerveződéseit bomlasztani, szereplőit zsarolni, korrumpálni kell, illetve a cigányságot magát egyfajta bűnbaknak kell beállítani. Az FCÖ elnöke szerint a zsaroltak mindmáig belejátszanak a kóros romapolitikai folyamatokba; nem igaz tehát, hogy kizárólag a cigányság önhibájából fakad a roma szervezetek gazdálkodásának ellehetetlenülése, vezetőinek széthúzása, a közösségi érdekek állandó figyelmen kívül hagyása.