HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Zsigó: Legyen nyilvános a roma ügynökök, spiclik listája

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Május 18    Forrás: Joó István - Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

A nyolcvanas években sok ismert cigány személyiség volt fizetett rendőrségi besúgó, illetve működött ügynökként, gátolva azok törekvéseit, akik az etnikum fölemelkedése, jogai mellett kötelezték el magukat.

Hirdetmény

Senki ne gondolhassa többé, hogy a roma közélet kizárólag a cigányság önhibájából széthúzó, szakszerűtlen és korrupt - indokolta meg Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke, hogy az FCÖ miért szeretné elérni az egykori roma fizetett rendőrségi spiclik és III/III-asok nevének nyilvánosságra hozatalát.

A szervezet arról határozott, hogy a közeljövőben nyilvánosság elé lép a roma kisebbségi ügynökmúlt feltárásának igényével. Zsigó megerősítette a Magyar Nemzet információját, de korainak ítélte, hogy konkrétumokkal, nevekkel szolgáljon. Annyit közölt: a nyolcvanas években sok ismert cigány személyiség volt fizetett rendőrségi besúgó, illetve működött ügynökként, gátolva azok törekvéseit, akik az etnikum fölemelkedése, jogai mellett kötelezték el magukat.

Zsigó Jenő bizonyos MSZMP Központi Bizottsága által megrendelt tanulmányokra, egykori belügyminisztériumi utasításokra hivatkozva állította: létezett és máig hat egy olyan stratégia, amely abból indul ki, hogy a cigány kisebbség nemzetbiztonsági kérdés, szerveződéseit bomlasztani, szereplőit zsarolni, korrumpálni kell, illetve a cigányságot magát egyfajta bűnbaknak kell beállítani. Az FCÖ elnöke szerint a zsaroltak mindmáig belejátszanak a kóros romapolitikai folyamatokba; nem igaz tehát, hogy kizárólag a cigányság önhibájából fakad a roma szervezetek gazdálkodásának ellehetetlenülése, vezetőinek széthúzása, a közösségi érdekek állandó figyelmen kívül hagyása.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt