2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tavaszköszöntő cigánybál
2006. 05. 01. 00:00

A 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület szervezésében Tavaszköszöntő zártkörű cigánybált tartottak április 28-án Budapesten Versailles bemutató teremben.

Beke Farkas Nándor a rendezvény főrendezőjétől a RomNet megtudta, hogy a rendezvény célja többek között az volt, hogy "a 100 Tagú Cigányzenekar tagjainak családtagjai és barátai közösen szórakozhassanak, mert ma már ilyen nívójú cigánybál sokba kerül, és ennek előteremtése már a muzsikus családoknak is nehézséget okoz". A 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára közölte, hogy a rendezvényen a zenekar tagjai és barátai személyre szóló meghívó ellenében díjmentesen vehettek részt. A cigánybált Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kapott pályázati támogatásából finanszírozták, az egyesület elnöksége hozzájárulásával- tette hozzá.

A reggelig tartó mulatságot Buffo Rigó Sándor a zenekar elnöke és művészeti vezetője nyitotta meg, aki beszédében köszöntötte a jelenlévőket. A konferanszié szerepét Fátyol Tivadar a Rádió C igazgatója és Szénási Ferenc zeneesztéta, zenetörténész vállalta fel.

A világhírű zenekar rendezvényén a vendégek közt számos közéleti és politikai szereplőt is megtaláltunk. Kállai Katalint a Kulturális Minisztérium roma ügyi stratégiai főtanácsadóját, az MSZP elnökségi tagját. Szirmai Lászlót, az Országos Szórakoztatózenei Központ igazgatóját. Balogh Józsefet az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettesét. Farkas Jenőt, a budapesti VII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét. Solymos Imrét az ICSSZEM Roma Integrációs Főosztály helyettes vezetőjét. Szirmai Istvánt a Foglalkoztatás-politikai és Munkaügyi Minisztérium romaügyi referensét, főosztályvezető-helyettesét. Raduly Józsefet a 100 Tagú Cigányzenekar egykori elnöke.

Az est folyamán a zenei élményt a 100 Tagú Cigányzenekar művészei Buffó Rigó Sándor, Lendvai Csócsi József, ifj. Berki László, Suki András, Mici Farkas Gyula prímások tették felejthetetlené.

Az est további hangulatáról Nyári Kálmán és Kökény Attila tánczenekara gondoskodott. Találkozhattunk még a zenekar énekes szólistáival is. R. Puj Brigittának és Tolnay Andrásnak ismét sikerült előadásukkal elvarázsolni a vendégsereget.

Az estély meglepetése a Nádor Quartett - Gabora Gyula, Farkas Nándor, Mohácsi Gyula, Vámos Marcell - volt, akik mesteri játékukkal tovább bűvölték a hallgatóságot. Nem nagy titok, ha elárulom, hogy 2005-ben a Weimarban quartettjük nemzetközi versenyen harmadik helyezést ért el. A vonósnégyes idén Londonban a világ legrangosabb quartett versenyén, nyolcadik helyen végzett.