2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hosszú az út
2006. 04. 28. 00:00

Orsós Attila egy tolna megyei kis faluból, Pálfáról származik, aki a pécsi Gandhi gimnázium tanulója volt, míg nem találkozott az Egyesült Világ Kollégiuma (EVIME) programjával.

A United World Colleges elnevezésű nemzetközi iskola, arra tett kísérletet, hogy az oktatás, a nevelés és a kialakult barátságok révén olyan fiatalokat képezzen, akik nyitottak a társadalom, a politika, és a világban zajló folyamatok, változások megértésére. Kiemelt hangsúlyt fektetnek az egyenlőség, igazságosság, szolidaritás hármas nagy eszméjére.

Orsós Attila az United World Colleges of the Adriaticba nyert két évre felvételt. Itt tanul és dolgozik, érettségijét is itt kapja meg. Szabadidejében, menekülttáborokban segédkezik, és idős embereknek nyújt segítő kezet, olykor lelki támaszt.

A United World Colleges hallgatóinak kiválasztása pályázat útján történik, ami mellett a felvételiztetők figyelembe veszik a jelentkezők egyéb érdemeit is. A hálózatnak magyar vonatkozása is van. Idén már hat fiatalt vettek fel a neves olasz iskolahálózatba. Ami bizonyítja, hogy mindenkinek lehetősége van a továbblépésre, mindehhez csak kitartás és szorgalom kell. Hiszen az iskola bentlakásos és a diákok szinte minden idejét felemészti.

Azt, hogy valóban mindenki hozzáférjen az iskola képzési rendszeréhez, azt az ösztöndíjhálózat biztosítja. Ami társadalmi, kulturális és gazdasági háttértől függetlenül mindenkire kiterjed. Az alap létrehozói és a támogatók rájöttek arra, hogy igazából ez a legnagyobb befektetés, amit a jövőbe tehetnek, mivel az iskola végeztével sokan a nemzetközi kapcsolatok területén helyezkednek el, és segítik a béke és a megértés mind jobban való elterjedését. Jelentkezni a www.evime.hu internetes oldalon lehet.


Negyvennégy évvel ezelőtt alakult meg, a United World Colleges. Megalapítása óta, diákjai a Föld 177 országából érkeztek. Ez a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szervezet, tíz iskolából áll össze. Mindegyik külön csoportot képvisel. Némelyik a humán tudományokat helyezi előtérbe, másik az emberi kapcsolatokat, míg megint másik a természettudományokra fektet nagyobb hangsúlyt. Azonban mind egy küldetést képviselnek, még pedig a béke és a megértés elősegítését. A szervezet elnöke Noor, Jordánia királynője. Véleménye szerint: "minden egyes diák a béke reménybeli építője." Reményeiben pedig kifejezi, hogy növendékei által jobbá lesz a világ. A szervezet rangját mutatja az is, hogy Nelson Mandelát választották meg tiszteletbeli elnökévé. Aki így vall a szervezet jelentőségéről: "A United World Colleges abban különleges, hogy egyesíti a faji, történelmi, kulturális, vagyoni, vallási, és politikai meggyőződések mentén megosztott világot."