2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Azért rúgták ki őket, mert cigányok
2006. 04. 12. 00:00

A MÁV félmillió forintot köteles fizetni két korábbi dolgozójának, mert hátrányos megkülönböztetést alkalmazott velük szemben.

Nem vagyoni kártérítést köteles fizetni két, létszámleépítés miatt elbocsátott roma munkavállalójának a MÁV Zrt.; a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság keddi ítélete szerint a vasúttársaság hátrányos megkülönböztetést alkalmazott roma származású dolgozóival szemben.


A másodfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság helybenhagyta a Miskolci Munkaügyi Bíróság tavaly novemberi ítéletét, amely szerint a MÁV Zrt. két volt alkalmazottjának fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie.

Az ítélet szerint a MÁV Zrt. egy 2004-es kormányhatározat értelmében nagyarányú létszámleépítést hajtott végre, ekkor bocsátották el a sajószentpéteri főpályamesteri szakasz munkavállalóit is. A karbantartók közül valamennyi roma származású dolgozó utcára került, közülük ketten a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához fordultak segítségért.

Iványi Klára, a Jogvédő Iroda munkatársa elmondta: megítélésük szerint olyan, nem roma származásúak maradhattak munkaviszonyban, akik szarvasmarha-tenyésztő illetve bútorasztalos képesítéssel bírtak, és mindössze kétéves munkaviszonyuk volt, miközben ők évtizedes munkaviszonnyal és szakképzettséggel rendelkeztek.