2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kortárs Roma Galéria nyílik Pesten
2006. 04. 06. 00:00

A galéria számára a kulturális minisztérium egy 180 négyzetméteres helyiséget bérel kedvezményesen az V. kerületi önkormányzattól a Tüköry utca 5. alatt.

Az elmúlt három évtizedben a cigány képzőművészetet a naiv művészet kategóriájában tartotta számon a szakirodalom. A roma kultúrát a többségi társadalom többnyire a népi, populáris műfajokkal azonosítja (zene, tánc, mesterségek, szájhagyomány), a kortárs művészetekkel ritkán. A roma kultúra így a periférián maradt - a hivatalos kultúra szerkezete jelenleg nem nyújt kellő teret a roma közösség vizuális kultúrájának, festészetének. Az új galéria célja éppen az, hogy kaput nyisson és a bemutatandó kortárs művekkel megváltoztassa a roma kultúráról alkotott képet, új oldaláról mutassa be a többségi társadalomnak a roma kultúrát. Ezt a hivatalos többségi kortárs kultúra közegében, egyenrangúként, azonos körülmények között kívánja tenni, hogy tered adjon a roma kultúra elismerésének, és ezáltal is erősítse a roma társadalom önértékelését. A sztereotípi-ák és a kirekesztés ellen, a kulturális befogadás jegyében jön létre ez a galéria.

A galéria létrehozásával a kulturális tárca korszerű és professzionális infrastruktúrát, munkaeszközöket kíván biztosítani roma képzőművészeti alkotások létrehozásához és bemutatásához. Ez lesz az első kifejezetten kortárs jellegű magyarországi roma galéria, amely hivatalosan és korszerű módon biztosítja az intézményi hátteret a roma művészetnek.

A Kortárs Roma Galéria a kulturális tárcához tartózó Magyar Művelődési Intézet (MMI) szervezetén belül működik majd, amely biztosítja a galéria számára a szakmai, logisztikai és könyvelési hátteret. Az MMI eddig is gyűjtötte a roma festményeket, műalkotásokat, így megfelelő szaktudást és kutatási hátteret is tud biztosítani a Roma Galéria számára. A galériát közalkalmazottként egy pályázat útján kiválasztott felsőfokú végzettségű kulturális menedzser szellemű vezető irányítja majd egy szakmai alkalmazottal. A galéria munkáját egy négyfős szakmai tanácsadó testület segíti majd, melynek tagjai Junghaus Tímea művészettörténész (Nyílt Társadalom Inté-zet Alapítvány), Daróczi Ágnes Kossuth-díjas kisebbségkutató (Magyar Művelődési Intézet), Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, valamint Szentandrássy István festőművész.

A galéria számára a minisztérium egy 180 négyzetméteres helyiséget bérel kedvezményesen az V. kerületi önkormányzattól a Tüköry utca 5. alatt. A korábban irodának használt bérleményt a tárca felújítja és a galéria számára átalakíttatja, valamint felszereli az összes szükséges berendezéssel és technikai eszközzel. Ezt követően a minisztérium az MMI-n keresztül biztosítja a galéria működési költségeit. A galéria kialakítására a tárca 7,7 millió forintot költ, míg eszközbeszerzésre és a galéria működtetésére 2006-ban a minisztérium 15 millió forintot biztosít az MMI számára. 2007-ben a galéria működtetésére körülbelül 20 millió forintot tervez juttatni a tárca. A Kortárs Roma Galéria a tervezés, engedélyeztetés és átalakítást követőan a tervek szerint június elején nyitja meg kapuit.

Jelenleg Magyarországon nincs a roma képzőművészetet bemutató állandó kiállítás, így a galériának fel kell készülnie a roma kultúra átfogó reprezentációjára is. A Galéria feladata lesz az is, hogy retrospektív kiállításokkal láthatóvá tegye a már meglevő országos gyűjtemények roma műtárgyanyagát. Jelenleg az ország hat gyűjteménye őrzi cigány művészek alkotásait: a Néprajzi Múzeum (10-20 alkotó mintegy 100-120 műtárgya), a Kecskeméti Naiv Múzeum (4 alkotó 50 műve), a Fővárosi Önkormányzat Cigány Háza - Romano Kher - (80-90 alkotó mintegy 1100-1300 műve), a Magyar Nemzeti Galéria (kb. 30 alkotás), a Magyar Művelődési Intézet (10-20 alkotó 100-120 műve), és a Nógrádi Történeti Múzeum (50-100 mű).

Az időszakos kiállítások koncepciójában fontos elemnek kell lennie az európai analógiák bemutatása, valamint a közösségi projektek.

Néhány ötlet a galéria szakmai koncepciójából:

- Roma ábrázolás Barabástól Bortnyikig
- Balázs János monografikus kiállítás
- Péli Tamás festőiskola (pl. Szentandrássy István és tanítványaik: Túró Zoltán, Oláh Zol-tán, Kunhegyesi Ferenc, Pintér Sándor munkáinak bemutatása)
- Roma női identitások: Omara, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Orsós Teréz és Kiba Lumberg kiállítása
- Prímás geneológiák Közép-Európában (nagy magyar prímáscsaládok)
- Roma absztrakt és hiperreal: a legfiatalabb generáció (Vári Zsolt, Balogh Tibor, Horváth Kálmán, Kökény Róbert hiperrealista és fotorealista alkotásai.

Fontos, hogy a galéria bevonja életébe a kerületi közösségeket olyan szabadidős művészeti tevékenységekkel, mint például a korongozás, rajzszakkör, ékszerkészítés, mini kurzusok, falfestésakció,"előítéletektől megszabadító tárlatvezetés" iskolásoknak múzeumpedagógusokkal.

A roma művészeket fel kell készíteni az olyan művészeti technikákra, mint például a film, a multimédia, a fotó vagy az installáció. Ehhez teret és felszerelést is biztosít majd a galéria. Ezen kívül olyan már meglevő rendszeres konferenciákra szükséges bejuttatni a roma tematikát, mint például az Artforum, az Ars Electronica, a Velencei Biennálé vagy a berlini ill. linzi képzőművé-szeti rendezvények.