2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka szerint katasztrofális a romák egészségügyi állapota
2006. 04. 06. 00:00

Járóka szerint a romák rossz szociális körülményei és kedvezőtlen egészségügyi helyzete között szoros az összefüggés.

Járóka szerint a romák rossz szociális körülményei és kedvezőtlen egészségügyi helyzete között szoros az összefüggés. Járóka úgy vélte: a mélyszegénységben élők nem jutnak hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a megelőzést szolgáló programokhoz. A képviselőnő elmondta: egy, az egész Európai Unió területén végzett felmérés adatai alapján megállapítható, hogy a felnőtt korú roma népesség körében a TBC, a daganatos megbetegedések, a vérképzőrendszeri és vashiányos megbetegedések, továbbá az agyi keringészavarok, a magas vérnyomás, a légúti megbetegedések valamint a szívbetegségek előfordulási gyakorisága a többszöröse az átlagnak. Járóka szerint a helyzeten az esélyegyenlőtlenség megszüntetésével lehet változtatni.

A 2004-es uniós bővítést követően, a romaközösség vált az Európai Unió legnagyobb etnikai kisebbségévé. A roma népesség száma az unió területén 7-9 millióra tehető, mely megfelel Svédország vagy Ausztria népességének.

Járóka arra kérte az Európai Bizottságot, hogy mielőbb adjon ki egy Zöld Könyvet az európai romák tarthatatlan helyzetének, ezen belül az egészségügyben tapasztalható kirekesztettség és a minőségileg sokkal rosszabb egészségügyi ellátás európai szintű megreformálása érdekében.