HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mortimer bevallotta bűnösségét - akár 10 évet is kaphat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mortimer
2006 Március 21    Forrás: Híradó


Ez a cikk archív

A tárgyaláson Mortimer ismét elmondta: nem szándékosan szúrta meg a vádlottat, hanem elvesztette az egyensúlyát, és így történt a baleset.

Hirdetmény

Elismerte bűnösségét a keddi tárgyaláson Gy. Mihály (Mortimer), akit a Fővárosi Főügyészség azzal vádol, hogy tavaly - még fiatalkorúként - a fővárosban egy buszon szúrta meg kardjával a szintén fiatalkorú, 15 éves sértettet.
 
A per a Fővárosi Bíróságon a vádirat ismertetésével és az elsőrendű vádlott kihallgatásával kezdődött.
 
A tárgyaláson Kamarás Péter, a sértett jogi képviselője bejelentette: kéri a bíróságot, hogy bírálja el a sértett polgári jogi igényét is és nem vagyoni kár címén ítéljen meg neki hárommillió forintot. A tárgyaláson az elsőrendű vádlott összefüggő vallomást nem tett, de válaszolt a bíró kérdésére, és kijelentette: bűnösségét elismeri, ő okozta a sérülést, de nem szándékosan. Elmondta: a középkori hagyományok őrzésével, bajvívással tíz éves kora óta foglalkozik. A bűncselekmény elkövetésekor még csak "fegyverhordozónak" számított, ezért csak fakardja volt. Csak az egyesület vezetője hordott éles kardot - tette hozzá. A buszon kialakult szóváltásra úgy emlékezett vissza, hogy a későbbi sértett feltűnően nézte társát, aki éppen pénzt számolt a buszon, és amikor a vádlott megkérdezte tőle, mit néz, azt válaszolta: 25.

A vádlott elmondása szerint visszakérdezett, hogy mi 25, mire a későbbi sértett azt felelte, az időre gondol; majd azzal folytatta: ha tovább kérdezősködik, akkor el lesz vágva a torkuk. A vádlott elmondása szerint erre azt válaszolta, hogy nem bántották a későbbi sértettet, mire az felállt. Ekkor a vádlott elmondása szerint őt a többiek arra figyelmeztették, hogy vitapartnere késért nyúl. Erre ő is felállt, és nem nézte, mit kap elő a vászonzsákból. Így került a kezébe az éles fegyver, amit elmondása szerint nem akart használni, csak ijesztgetésként vette elő, hogy meg tudják magukat védeni, ha kell.

Mint mondta, ekkor a busz rándult egyet, és "az egyensúlyvesztés közben beleestem a sértettbe (...) majd láttam a sértettet, ahogy csúszik le a kardomról". A társai ekkor leugrottak a buszról és a Hajógyári szigetre mentek, ahol - mint mondta - a csoport vezetője elrejtette a kardot, majd hazamentek. A vádlott állítása ezen a ponton tehát nem egyezett meg a vádirat állításával, amely szerint a kardot ő maga rejtette el. Kérdésre válaszolva elmondta: a Mortimer becenevet egy rockzenekar dobosa után kapta, mert ő is jól dobol, az eset óta azonban nem használja ezt a becenevet.


A vád emberölés kísérlete

A vád szerint 2005. május 8-án az akkor még 17 éves vádlott egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni indult a Normafához, amikor a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében a nála lévő két centiméter széles, nyolcvan centiméter pengehosszúságú egyélű kardjával elkövette a cselekményt. A szúrás eredményeként a 15 éves fiú lépét el kellett távolítani. A vádirat szerint a fiatalember egy szóváltást követően, "nagy erővel, oldalról a sértett testébe döfte a kardot", majd a Hajógyári szigeten elrejtette. A rejtekhelyen néhány nappal később testvére - Mortimer útmutatásai alapján - megtalálta a fegyvert, aztán elhozta, feldarabolta, egy részét kidobta, egy másik részét pedig a családi házban rejtette el.

A bűncselekmény után pár nappal, amikor a nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyt, mintegy félezren tüntettek a rasszizmus ellen a Moszkva téren azzal összefüggésben, hogy a sértett egy roma fiú. Még májusban rendőrkézre került azonban a feltételezett elkövető, aki vallomásában szintén romának vallotta magát.

A Fővárosi Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat Gy. Mihály ellen, testvérét, Gy. Lászlót pedig emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják. A vádirat alapján Mortimer akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt