2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Folytatódik a telepfelszámolás
2006. 03. 21. 00:00

Megközelítőleg százezer honfitársunk él olyan nyomortelepen, ahol jószerével teljes egészében hiányoznak az emberi léthez méltó feltételek.

Teleki László cigányügyi politikai államtitkár 2004 tavaszán bejelentette, hogy a kormány mintegy négy és fél milliárd forintot szán a telepek felszámolására, további több mint tízmilliárd forintért pedig az Európai Fejlesztési Bankhoz pályázik. A terv meghiúsult, a telepek megszüntetésére ennél jóval szerényebb összegek állnak rendelkezésre a költségvetésben.

Bármennyire is döcögősen indult, annyi legalább elmondható, hogy a mostani kormány - ellentétben elődjeivel - végre nekilátott megvalósítani a "roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs programját". (Az ennek érdekében kiírt új, meghívásos pályázat határideje rövidesen lejár. Részletek a www.icsszem.hu honlapon olvashatók.)

Az esélyegyenlőségi tárca kimutatása szerint Magyarországon ma megközelítőleg százezer ember él mintegy 500-550 telepen, telepszerű lakókörnyezetben. A minisztérium meghatározása szerint telepnek azok a négy vagy több lakásból álló településrészek számítanak, amelyeknek magas a laksűrűségük és a lakások nagyon alacsony komfortfokozatúak. Jelentős részük kistelepüléseken, illetve azok közigazgatási határain kívül található. Az itt élőknek szembe kell nézniük az alapvető infrastruktúra hiányával, az alacsony iskolai végzettségből, a tartós munkanélküliségből, az élet több területén megjelenő diszkriminációból fakadó kirekesztettséggel.

Vannak olyan adatok, amelyek hol több, hol kevesebb telep létezéséről tájékoztatnak. Ez nem feltétlenül a szakértelem és a pontosság hiányának jele: a nyomortelepek száma viszonylag gyorsan változik. A tapasztalatok szerint a drasztikus módszerek nem vezetnek eredményre, ezekkel csupán annyit lehet elérni, hogy a telepek igen rövid időn belül újraképződnek. A kormány ezért olyan átfogó programot szeretne végrehajtani, amely széles körű együttműködésen alapul, és a lakhatási feltételek megoldása mellett többféle szociális, foglalkoztatási, környezeti és települési rehabilitációs intézkedést tartalmaz.