2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tony Lakatos Magyarországon koncertezik
2006. 03. 02. 00:00

Márciusban újra itthon koncertezik Tony Lakatos, aki ezúttal a Gipsy Colours (Cigányszínek) című új lemezének anyagával áll a közönség elé, nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is.

Tony Lakatos és csapata Gödöllőn a Királyi Kastélyban március 14-én este lépnek fel, Sopronban, március 16-án a Liszt Ferenc Zenei és Konferencia Központban, Debrecenben a Kölcsey Központban március 19-én, Egerben pedig a Bartakovics Béla Művelődési Központban, március 20-án. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia kistermében március 18-án koncertezik az együttes.

A bemutatandó lemezt Tony Lakatos jegyzi, zongorán közreműködik Szakcsi Lakatos Béla, bőgőn Barcza Horváth József, dobolni Pecek Lakatos András fog, Rostás Csaba szájbőgőzik, Szalóki Ágnes pedig énekel.

A produkcióban szereplő minden zenész régi magyar cigánycsaládból származik, ahol több száz éves hagyománya van a cigányzenének, újabban pedig a dzsessznek. A felvételeken szereplő generáció azonban nagymértékben a jazz-improvizációnak szentelte munkásságát. A "Cigányszínek"-kel szeretnék hídként összekapcsolni, önálló egészként bemutatni ezt a kétféle zenei világot - amelyek egyébként nem állnak nagyon távol egymástól.

Legutóbbi, 2003-as Move It című produkciójának hangzásvilága James Brown rhythm and blues muzsikájára és egy jó adag rap zenére emlékezteti a hallgatót. A világzenével, a fúziós etno-jazz-zel ellentétben a Time Music, ahogyan Tony Lakatos az új stílust elnevezte, nem más, mint az 50-es évek hagyományos jazz feeling-jének és a 70-es évek ritmikai világának egyesítése napjaink rap elemeivel. Egyfajta utazás ez a zenei korszakok világában.

A világszerte ismert jazz-szaxofonos 1958. november 13-án született Budapesten. 1982 óta Németországban él, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Bandjének szólistája. A világ szinte minden jelentős jazz-fesztiválján fellépett már. Sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. Eddig megjelent húsz lemezén többnyire saját szerzeményeit játssza, az első magyar zenész, aki bejutott a "Gavin Report Top 10"-ébe, az amerikai jazz-rádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe. "Recycling" című CD-je 7., a "The News" pedig a 4. volt a listán. 1995-ben jelent meg a budapesti Petőfi Csarnokban rendezett koncertet rögzítő CD-je, a "Live in Budapest". A közreműködő művészek: Joanne Brackeen (zongora), Al Foster (dob) és Cecil McBee (nagybőgő). 1997-ben megjelent lemezét is egy amerikai világsztárral, a jazz-rock egyik legnagyobb alakjával, Randy Brecker trombitaművésszel készítette.