2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mégis laknak cigányok Darvason
2006. 03. 02. 00:00

Darvas Község Önkormányzata módosította a még 2005-ben nagy felháborodást keltő határozatát, mely szerint "a településen magát cigánynak valló lakos nincs."

A határozat ellen akkor a Lungo Drom helyi elnöke kérte az Egyenlő Bánásmód Hatóság segítségét, ahol bírság kiszabását kérte a Hajdú-Bihar megyei Darvas önkormányzatára. A helybéli Sz. G-né szerint a képviselő-testület megsértette az egyenlő bánásmód törvénybe foglalt elvét.

A Népszabadság szeptemberi információja szerint a Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ Romák felzárkóztatása 2005 címmel indított egy programot a megye településein, amelynek keretében az önkormányzatok a cigányok foglalkoztatására szervezői munkakört hozhatnak létre roma személyek számára. A munkakör betöltésére a központ képzést is indított. Az egyéves programban részt vevő önkormányzat a szervezői munkakörben dolgozó személy bérének tíz százalékát fizeti egy éven át - a bér 90 százaléka a központot terheli -, az önkormányzatnak az egy esztendő letelte után továbbfoglalkoztatási kötelezettsége nincs.

Darvas képviselő-testülete júniusi ülésén elutasította a programban való részvételt azzal az indoklással, hogy "a településen élő lakosság között magát cigánynak valló lakos nincs, a településen cigány kisebbségi önkormányzat nem működik".

Ez utóbbi kijelentésért az Egyenlő Bánásmód Hatóság és Darvas Község Önkormányzata által létrejött és február 27-én keltezett egyezség szerint a településen élő roma lakosságtól az önkormányzat bocsánatot kér.

A RomNetnek eljutatott egyezség szerint az Önkormányzat vállalja, hogy jövőben a roma integráció elősegítése céljából a Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ által foglalkoztatás-szervezésre vagy egyéb, a romák foglalkoztatásának elősegítésére program vagy pályázat kerül kiírásra, arra szándéknyilatkozatot nyújt be és él a pályázati lehetőségekkel vagyoni helyzetétől függően. A szándéknyilatkozat és a pályázat benyújtása arra tekintet nélkül történik, hogy a kiírás időpontjában mennyi az aktív munkaképes korú roma lakosság száma a településen.

Arról, hogy pénzbírságot szabott e ki a Hatóság, a RomNet nem szerzett tudomást.