2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sztojka és Sajtos hangos vitája
2006. 02. 17. 00:00

Kiabálva zavarta el a cigány kisebbségi önkormányzat jogsegélyszolgálatához érkező vidéki ügyfeleket Sztojka László - állítja Sajtos László.

A városháza folyosóján volt kénytelen az egyik ügyfelével foglalkozni a minap Sajtos László, a Csongrád Megyei Roma Polgárjogi Iroda, a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat mellett működő jogsegélyszolgálat tanácsadója.

- Nem sokkal korábban a jogvédő irodához érkezett öt ügyféllel együtt én is arra vártam, hogy megérkezzen a CKÖ helyi irodájának adminisztrátora, s beengedjen bennünket. Ám Sztojka László, a CKÖ helyi elnöke azt tudakolta az ügyfeleimtől, hogy mire várnak, majd kiabálva közölte, a jogvédő iroda vidékiekkel nem foglalkozik. Majd nekem is elmondta az ügyfelek előtt, hogy a jövőben csak a vásárhelyieket fogadhatom, csak tanácsokat adhatok és azt is csak pénteken délelőtt 9 és délután 1 között - mondta lapunknak Sajtos László.

Sajtos László elmondta, az 1999. óta működő jogvédő iroda, mely nemcsak romáknak nyújt ingyenes segítséget, a helyi CKÖ által a Magyarországi Cigányok Közalapítványhoz benyújtott pályázatnak köszönhetően működhet. Megbízását azóta többször, legutóbb tavaly februárban újították meg.

- Miután ilyen jogvédő iroda, mely nemcsak tanácsadással, de ügyintézéssel is foglalkozik, a megyében máshol nem működik, ezért vidékieket fogadok, s ezt számomra nem lehet megtiltani - tette hozzá Sajtos László. Hangsúlyozta, hogy a különféle iratok, beadványok elkészítése miatt nemcsak a pénteki ügyfélfogadási időben, de más munkanapokon is be kell mennie. Úgy véli, ez senkit sem zavar, hiszen van olyan képviselő, aki nem is tartja meg a fogadóóráját, és ő nem okoz jelentős többletköltséget a CKÖ számára, hiszen az iroda mindennap nyitva van. Sajtos László szerint tavalyi működése egész évben csupán 3503 forint pluszkiadást okozott a kisebbségi önkormányzatnak, ezt az irodaszerek használatából számolta ki. Az irodából például a 62-es körzeten kívül nem is lehet telefonálni, így a távhívásokat a saját mobil- vagy az otthoni vezetékes telefonjáról intézi.

- Nem kiabáltam senkivel - mondta lapunk kérdésére Sztojka László. - Azt azonban közöltem az ajtó előtt várakozó ügyfelekkel és Sajtos úrral, hogy az irodát hétfőtől csütörtökig a képviselői fogadóórákra tartjuk fenn, míg pénteken működhet a jogsegélyszolgálat. Ennek tevékenysége tapasztalataink szerint már túlterjedt a megye határain is. Többször is elmondtam Sajtos Lászlónak, hogy nem ügyvédi irodát, hanem jogsegélyszolgálatot működtetünk. Õ jócskán igénybe veszi a titkárnőnk munkáját, hiszen szinte állandóan vele gépelteti az ügyfelei iratait, a cigány kisebbségi önkormányzat jogszabályokkal kapcsolatos kéréseinek teljesítésére azonban mindig időt kér - tette hozzá Sztojka László, aki szerint költségvetésük amúgy is kevés a Zrínyi utcai iroda fenntartására, működtetésére.