2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alig lesz több roma jelölt
2006. 02. 08. 00:00

Nem változtattak a parlamenti pártok a roma jelöltek indításának eddigi gyakorlatán. A 2002-eshez hasonló arányban indítanak roma jelölteket a pártok az idei választásokon.

Nem változtattak a parlamenti pártok a roma jelöltek indításának eddigi gyakorlatán: körképünk szerint egyik erő sem törte magát, hogy növelje a kisebbségi aspiránsok lehetőségeit. 2002-ben az MSZP hat, a Lungo Drommal választási egyezséget kötő Fidesz tíz, az SZDSZ pedig egy cigány jelöltet indított országos és megyei listáin, ám mindössze négyük - a Fidesz-színekben induló Farkas Flórián Lungo Drom-vezér, Lukács Mihály és Varga József, illetve a későbbi MSZP-s romaügyi államtitkár, Teleki László - helyezése ért mandátumot.

Az MSZP idén az országos lista 85-90. helyéig kalkulálja a befutó helyeket, a 82.helyre rangsorolt Kállai Katalin az optimista forgatókönyv szerint így még bejutó lehet, valójában azonban a 2002-hez képest 30 hellyel hátrébb szoruló 65. Teleki László sem lehet egész biztos a hosszabbításban. Rajtuk kívül egyetlen roma jelölt sincs az országos listán, de úgy tudjuk, a területi lajtsromokon sem lesz több háromnál, így várhatóan még a párt cigány tagozatát vezető Dógi János sem táplálhat képviselői reményeket. A párt roma ügyeiért felelős Kállai Katalin szerint a cigány aspiránsokra inkább az önkormányzati választáson számítanak, ám kérdés, ez ismét csak mézesmadzag-e, hiszen fél éve még az országos lajstromban is számos előkelő helyet ígért a romáknak a pártvezetés.

Bár a Fidesz csak később hozza nyilvánosságra listáit, a párt napokon belül ismét aláír a Lungo Drommal egy a négy évvel ezelőttihez hasonló megállapodást. Bár azt, hogy a szervezet több helyre számíthat-e a 2002-esnél, Farkas Flórián kérdésünkre nem árulta el, információink szerint nagyjából most is hét területi és három országos listás hely jutna a roma aspiránsoknak. A szövetséges szervezet vezetőjeként Farkas befutó helyét semmi nem veszélyezteti, de újrázhat valószínűleg az egykori Orbán-tanácsadó, Varga József is. Jobbkezét, Lukács Mihályt valószínűleg már nem tudja belobbizni maga mellé a Lungo Drom-vezér, a négy év alatt egyetlen percet sem beszélő képviselő helyett ugyanis aktívabb, ha lehet, értelmiségi jelöltet szeretne a parlamentben látni az elnökség. A pártvezetőknek ugyanakkor nincs könnyű dolga, Farkas informátoraink szerint ugyanis mesterien tartja távol a tűztől a rátermett jelentkezőket.

A kis pártok közül az MDF és az SZDSZ is egy-egy roma jelöltet indít egyéniben, de egyiküket sem származása miatt. A kicsik országos listáin terveik szerint ugyan felbukkanhat még egy-két cigány induló, ezek jelentősége inkább szimbolikus, tekintve hogy az előkelő helyen rangsorolt pártvezetők helyezése sem biztos, hogy ér majd mandátumot. A kilenc hivatalosan bejegyzett haza roma párt közül eddig négy vetette magát nyilvántartásba, kérdéses azonban, hogy ezek eljutnak-e egyáltalán a listaállításig. A szükséges kopogtatócédulák híján 2002-ben csak két roma párt tudott saját erejéből egy, illetve két egyéni jelöltet állítani, ők azonban együtt sem kaptak többet 700 szavazatnál.