2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vitafórumot tart az FCÖ a kisebbségi törvényről
2006. 02. 03. 00:00

Nyilvános vitán szeretné szakértőkkel megvitatni a Fővárosi Cigány Önkormányzat a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény módosításával kapcsolatban felmerült aggályokat.

Zsigó Jenő a Pro és kontra címmel február 7-én kedden délelőtt 11 órától a Magyarországi Roma Parlament székházában tartandó vitafórumon arra keres választ a szakemberek segítségével, hogy "vajon a törvény módosítása hány lépést jelent előre, és mennyit léptünk most hátra?"

"A roma közélet és a magyar demokrácia egyik legégetőbb nyitott kérdése az NFT.II. nevesített roma programján kívül a Kisebbségi Törvény, és a választójogi szabályozás hatályba lépett módosítása. A törvénymódosításnak meg kellett történnie az Alkotmánybíróság és az EU elítélő állásfoglalásai miatt. A kényszerpálya megítélésünk szerint kényszermegoldásokat szült, messzebb került az optimálistól mint valaha is gondoltuk" - írta Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke a RomNethez eljuttatott közleményében.

"Miben veszünk részt jó érzéssel, jó lelkiismerettel, ha kényszerzubbony-ként adják ránk a feltételeket, nem ritkán ellentmondva a józan észnek, a kisebbségek érdekeinek, céljainak, javaslatainak" - vetette fel a roma vezető. Az elnök úgy látja, van egy viszonylag szűk értelmiségi-közéleti réteg, amely elkötelezett a kisebbségei felé, és valószínűleg szerepet vállal továbbra is a kisebbségi közéletben, akár jó a törvény, akár rossz.

A fórumra Kállai Ernő jogászt, a MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársát, Magicz András jogászt, az Országgyűlési Biztos Hivatalának munkatársát, Majtényi Balázs jogászt, az MTA Jogtudományi intézetének munkatársát, valamint Pap András László jogászt, a Kodolányi János Főiskola docensét hívta meg a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.