HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Irodát nyit Magyarországon a Közép Európai Emberjogi Bizottság

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Február 02    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Várhatóan februárban megnyitja irodáját Budapesten a Közép Európai Emberjogi Bizottság. A brüsszeli bejegyzésű szervezet a magyarországi roma ügyek koordinálásával Szajkó Bélát, a Magyarországi Roma Összefogás Párt elnökét bízta meg, aki referensi kinevezéséről szóló okmányát csütörtökön, sajtótájékoztatón vette át a bizottság magyarországi megbízottjától.

Hirdetmény

Hartai Béla, a bizottság képviselője a sajtóeseményen úgy fogalmazott: az iroda elsődleges profilja a hazánkban élő nemzetiségek, és a legtöbb gonddal küszködő cigányság jogainak és érdekeinek képviselete, és a munkát több jogász és civil jogvédő is segíteni fogja.

A magyarországi megbízott tájékoztatása szerint a Közép Európai Emberjogi Bizottság 1992 óta nonprofit módon működik, Szlovákiában múlt év májusában nyitottak irodát, és a tervek szerint márciusban Romániában is kívánnak képviseletet felállítani.

Hartai Béla a RomNet kérdésére, hogy a már működő jogvédő szervezetekkel, hatóságokkal hogyan fognak együttműködni, nem tudott válaszolni, mondván a különböző jogvédő irodák alapszabályát és működését még nem ismeri. Így az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az Antidiszkriminációs hálózat, a Roma Polgárjogi Alapítvány és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) valószínűleg nem lesz kapcsolatba a bizottsággal.

A magyarországi megbízott véleménye szerint "Szajkó Béla a legalkalmasabb a roma referensi feladat ellátására, mivel meg van iránta a romákban a bizalom, és a tisztelet."

A RomNet kérdésére, hogy a bizottság miért nem egy roma jogvédőt kért fel a feladat ellátására, azt válaszolta: a jelenlegi jogvédők nem függetlenek, vagyis pártelkötelezettek és ez a jogvédelem szempontjából kizáró tényező. Azt, hogy Szajkó Béla a Magyarországi Roma Összefogás Pártját vezeti, nem tartja kizáró oknak.

A RomNet információja szerint a Szajkó Béla vezette párt 2004-ben az európai uniós választáson az Magyar Demokrata Fórummal működött együtt, és a 2002-es választáskor a Független Kisgazdapárttal kötöttek választási együttműködési megállapodást. Szajkó Béla a Romnetnek elmondta, hogy az előző parlamenti választáskor 8 megyében állítottak listát, és ebben az évben szintén szeretnék megmérettetni magukat. Arra, hogy melyik pártot kívánják támogatni a kampány során, a pártelnök nem kívánt válaszolni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Felgyújtották a kárpátaljai romák imaházát és óvodáját is

  • 2-4 évet kaptak Olaszországban, akik felgyújtották cigányok táborát

  • Már nem igazgató a gyermekbántalmazással vádolt angyalföldi iskolavezető

  • Az ORÖ kiállását várja a rendőri intézkedés után meghalt férfi ügyében Setét Jenő

  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt