2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kerepesi romaszegregáció: ombudsmani elmarasztalás
2006. 01. 27. 00:00

Diszkriminációt és jogsértéseket állapított meg Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában.

Diszkriminációt és jogsértéseket állapított meg Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában. A napokban zárult vizsgálat szerint az órák idején kulcsra zárták azt a folyosóajtót, amely a romákból álló, gyógypedagógiai osztályok épületrészét választotta el az iskola többi termétől. A gyógypedagógiai osztályban tanulók számára így az egyetlen kijárat tűz esetén is a bezárt ajtón át vezetett volna.

A jogszabályokkal ellentétesen alakította ki az igazgató a nem gyógypedagógiai osztályokat is: volt olyan, amelyikben egy roma vagy sajátos nevelési igényű gyermek sem tanult, egy másikban viszont nyolcvan százalék volt a romák, huszonöt pedig a sajátos nevelési igényű diákok aránya.

A vizsgálat az egyik tanár panasza nyomán indult. Azt is kifogásolta a pedagógus, hogy a speciális tagozaton tanuló roma gyermekeknek tanítási időben kell ebédelniük, "hogy ne találkozzanak a többiekkel". Az ombudsman itt nem állapított meg diszkriminációt. Nem volt bizonyítható az a panasz sem, hogy a gyógypedagógiai osztályba járók nem jelentkezhettek napközibe. Ugyanerről az iskoláról derült ki néhány hónapja, hogy név szerint számon tartotta a roma tanulókat. A "listázást" azóta megszüntették.

A vizsgálat idézi az oktatási tárca háttérintézményének korábbi elemzését is, amely megállapította: az iskola szakvélemény nélkül, saját hatáskörben döntött arról, melyik sajátos nevelési igényű diákot integrálja, azaz ki járhat "normál" osztályba és ki a gyógypedagógiaiba. Az ombudsman felszólította az iskolaigazgatót a törvénytelenségek megszüntetésére.

Nagy László, az iskola igazgatója azt mondta, néhány nap múlva tud érdemben nyilatkozni. Kaltenbach Jenő lapunknak azt mondta, a kerepesi önkormányzat és az iskola is együttműködött a vizsgálatban, segítették a munkáját.