2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Krasznai minden vádpontban képtelenséget lát
2006. 01. 18. 00:00

Az elsőfokú bíróság ítéletét a másodfokon eljáró testület megalapozatlanság okából hatályon kívül helyezte.

Az ismert roma vezetőt az ügyész kiskorú megrontásának bűntettével, a választás rendje elleni bűntettel, személyi szabadság megsértésével, valamint közúti veszélyezte téssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. A vád szerint Krasznai 2002 elején több kiskorú - rokonlány és -fiú - kíséretében járta választási körúton az országot, egy alkalommal a társaságában lévő,1989-es születésű kislánynyal nemi kapcsolatot létesített. (Az aktust a vádirat szerint egy későbbi alkalommal megismételte.) Minderre azonban csak hónapokkal később derült fény, a feljelentést a sértett egyik nőrokona tette meg.

A vád egy másik pontja szerint a vádlott az önkormányzati választás napján Fehérváron több roma embernek adottpénzt- ötszáz és ezer forint közötti összeget -, hogy menjenek el szavazni, s őrá adják a voksukat.

A vádlott a bíróság előtt ezúttal is tett vallomást: kijelentette, egyik vádpontban sem érzi bűnösnek magát, az erőszak vádját mindkét esetre vonatkoztatva képtelenségnek nevezte. Bírói kérdésre, miért járt a gyerekekkel ahogy ők nevezték magukat, a "csipet-csapattal" a szervezői körutakra, azt válaszolta, hogy a gyermekeknek a valóságban akarta megmutatni mindazt a látnivalót, amelyről ők az iskolában tanultak.

A választási csalással kapcsolatban elmondta, hogy számára a vádban megfogalmazott néhány ember szavazata se nem osztott, se nem szorzott, egyébként is az illetők egy része nem tud írni, tehát azt sem tudták elolvasni, kinek a nevéhez kell az x-et tenni.

A vádlott azt is érzékeltette, hogy megítélése szerint egyik politikai ellenlábasának állt érdekében az ő lejáratása, rossz hírbe hozása, amelyre éppenséggel egy élő televíziós adásban került sor.

A tanúk meghallgatásával folytatódott a tárgyalás: a bíróság előtt fenntartotta korábbi vallomását a sértett leánygyermek apja, aki annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Krasznai külföldre akarta vinni lányát, hogy később feleségül vegye.

A sértett meghallgatásának idejére a bíróság zárt tárgyalást rendelt el.