2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma holokausztra emlékezett az Európai Parlament
2006. 01. 18. 00:00

Járóka a többségi társadalom kollektív felelősségvállalásának jelentőségét hangsúlyozva elmondta: a hiteles történelmi visszatekintés nagy segítséget nyújthat a cigányság társadalmi emancipációjában.

Az Európai Parlament és a Németországi Roma Dokumentációs és Kulturális Központ közös szervezésében megrendezett esemény megnyitó beszédében Járóka Lívia a többségi társadalom kollektív felelősségvállalásának jelentőségét hangsúlyozva elmondta: a hiteles történelmi visszatekintés nagy segítséget nyújthat a cigányság társadalmi és gazdasági emancipációjában.

"A hatékony és eredményes adatgyűjtő és tényfeltáró munka nemcsak az oktatásban játszik fontos szerepet, de segít az európai cigányellenesség felszámolásában is." - vélte a képviselőnő. Járóka ellentmondásosnak értékelte, hogy miközben az Európai Unió demokratikus ideáljait hirdeti és igyekszik tapasztalatait Kelet-Európa országainak is átadni, a romák nemcsak Keleten, de Nyugat-Európában is diszkrimináció áldozatai.

Hiányosságként rótta fel azt is, hogy bár nem csupán a náci Németország folytatott megkülönböztető politikát a romákkal szemben, eddig egyedüliként mégis csak a német állam ismerte el ennek tényét. Járóka szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió 2004-es bővítésével a cigányellenesség kérdése felkerült Európa politikai napirendjére, a kormányok a hangzatos ígéreteken kívül eddig nagyon keveset tettek.