HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma holokausztra emlékezett az Európai Parlament

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, holokauszt
2006 Január 18    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A roma holokausztra emlékezett kedden Strasbourgban az Európai Parlament. "A roma holokauszt történetének őszinte feldolgozása nélkül a cigányság jelenlegi és jövőbeni problémáinak orvoslása is elképzelhetetlen" - vélte Járóka Lívia magyar néppárti képviselő a Roma holokauszt és napjaink rasszizmusa Európában című kiállítás és konferencia megnyitó ünnepségén.

Hirdetmény

Az Európai Parlament és a Németországi Roma Dokumentációs és Kulturális Központ közös szervezésében megrendezett esemény megnyitó beszédében Járóka Lívia a többségi társadalom kollektív felelősségvállalásának jelentőségét hangsúlyozva elmondta: a hiteles történelmi visszatekintés nagy segítséget nyújthat a cigányság társadalmi és gazdasági emancipációjában.

"A hatékony és eredményes adatgyűjtő és tényfeltáró munka nemcsak az oktatásban játszik fontos szerepet, de segít az európai cigányellenesség felszámolásában is." - vélte a képviselőnő. Járóka ellentmondásosnak értékelte, hogy miközben az Európai Unió demokratikus ideáljait hirdeti és igyekszik tapasztalatait Kelet-Európa országainak is átadni, a romák nemcsak Keleten, de Nyugat-Európában is diszkrimináció áldozatai.

Hiányosságként rótta fel azt is, hogy bár nem csupán a náci Németország folytatott megkülönböztető politikát a romákkal szemben, eddig egyedüliként mégis csak a német állam ismerte el ennek tényét. Járóka szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió 2004-es bővítésével a cigányellenesség kérdése felkerült Európa politikai napirendjére, a kormányok a hangzatos ígéreteken kívül eddig nagyon keveset tettek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az ukrán nagykövet is elítélte a kárpátaljai romák elleni támadást

  • Közmunkások lázadása - Ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadni

  • Fizetős játszótérről nyilatkozott, elvitték a rendőrök

  • Járóka Lívia: véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!

  • Ungvári roma jogvédő: a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek átCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt