HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Késik a roma kárpótlási botrány retorziója

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Január 10    Forrás: Joó István-Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

Lezárul az idén a romaholokauszt-kárpótlási visszaélések nyomozása - tudtuk meg Garamvölgyi Lászlótól, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatójától. Eddig tizenegy eljárás fejeződött be az ország megyéinek többségére kiterjedő, akár egymilliárd forintot is kitevő kárértékű csalások ügyében; a bírósági szakasz befejeződése megjósolhatatlan.

Hirdetmény

Többnyire felbujtók és felbujtottak - kárpótlásra nem jogosult igénylők - követték el a zömében 2003 körül történt visszaéléseket, nagyobbrészt helyi cigány önkormányzati képviselők közreműködésével. A legtöbb kár az osztrák Megbékélési Alapot érte, amely a vészkorszakban Magyarországról ausztriai kényszermunkára elhurcolt, cigány származású embereknek kívánt anyagi kompenzációt nyújtani.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, roma kárpótlási bűnügyek Hajdú-Bihar, Vas, Tolna, Komárom-Esztergom, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Pest, Zala, Fejér és Győr-Mosor-Sopron megyében, illetve Budapesten bukkantak tel.

A "legfertőzöttebb" megyék rangsora: Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron. A rendőrségi szakaszon nyolc eljárás vádemeléssel, három megszüntetéssel jutott túl; tíz még mindig folyamatban van. Megjósolhatatlan, hogy a milliárdos nagyságrendű jogsértések miatti büntetőeljárások bírósági szakaszai mikor zárulnak le.

Bács-Kiskun megye főügyészségén kaptuk az egyik legfigyelemreméltóbb hírt. A térségben már 2005 nyarán 50 terhelttel kapcsolatban nyomoztak; év elejére ez a szám 72-re ugrott. A megyében becsült kárérték csaknem félmilliárdos (az országos fele). Szabó Ferenc ügyészségi szóvivő azt is közölte, Bács-Kiskunban három-négy hét kell a vádemelésig. Győr-Moson-Sopronban, amint azt Rión Katalin főügyészségi szóvivő elmondta, december 15-én már megtörtént a vádemelés 26 fő ellen "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás büntette és más bűncselekmény miatt".

Kiss Király Ervinné Zala megyei főügyészhelyettes 13 vádemelésről tudósított, ezek közül egy esetben a bíróság ejtette a vádat, a többi személy ügye átkerült Vas megyébe, mivel az egyik ügyvéd is érintetté vált a roma kárpótlási botrányban. Lapunk néhány napja megírta: a holokauszt roma áldozatai kárpótlását vizsgáló ad hoc bizottság egyik társelnöke, Rubovszky György kizártnak tartja, hogy a ciklus végéig országgyűlési határozat rögzítse a roma kárpótlási mizéria tanulságait, illetve a távlati teendőket a cigányság további egyéni és talán kollektív kárpótlását illetően.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt