2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Késik a roma kárpótlási botrány retorziója
2006. 01. 10. 00:00

Lezárul az idén a romaholokauszt-kárpótlási visszaélések nyomozása - tudtuk meg Garamvölgyi Lászlótól, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatójától.

Többnyire felbujtók és felbujtottak - kárpótlásra nem jogosult igénylők - követték el a zömében 2003 körül történt visszaéléseket, nagyobbrészt helyi cigány önkormányzati képviselők közreműködésével. A legtöbb kár az osztrák Megbékélési Alapot érte, amely a vészkorszakban Magyarországról ausztriai kényszermunkára elhurcolt, cigány származású embereknek kívánt anyagi kompenzációt nyújtani.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, roma kárpótlási bűnügyek Hajdú-Bihar, Vas, Tolna, Komárom-Esztergom, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Pest, Zala, Fejér és Győr-Mosor-Sopron megyében, illetve Budapesten bukkantak tel.

A "legfertőzöttebb" megyék rangsora: Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron. A rendőrségi szakaszon nyolc eljárás vádemeléssel, három megszüntetéssel jutott túl; tíz még mindig folyamatban van. Megjósolhatatlan, hogy a milliárdos nagyságrendű jogsértések miatti büntetőeljárások bírósági szakaszai mikor zárulnak le.

Bács-Kiskun megye főügyészségén kaptuk az egyik legfigyelemreméltóbb hírt. A térségben már 2005 nyarán 50 terhelttel kapcsolatban nyomoztak; év elejére ez a szám 72-re ugrott. A megyében becsült kárérték csaknem félmilliárdos (az országos fele). Szabó Ferenc ügyészségi szóvivő azt is közölte, Bács-Kiskunban három-négy hét kell a vádemelésig. Győr-Moson-Sopronban, amint azt Rión Katalin főügyészségi szóvivő elmondta, december 15-én már megtörtént a vádemelés 26 fő ellen "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás büntette és más bűncselekmény miatt".

Kiss Király Ervinné Zala megyei főügyészhelyettes 13 vádemelésről tudósított, ezek közül egy esetben a bíróság ejtette a vádat, a többi személy ügye átkerült Vas megyébe, mivel az egyik ügyvéd is érintetté vált a roma kárpótlási botrányban. Lapunk néhány napja megírta: a holokauszt roma áldozatai kárpótlását vizsgáló ad hoc bizottság egyik társelnöke, Rubovszky György kizártnak tartja, hogy a ciklus végéig országgyűlési határozat rögzítse a roma kárpótlási mizéria tanulságait, illetve a távlati teendőket a cigányság további egyéni és talán kollektív kárpótlását illetően.