2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szegények karácsonya Borsod megyében
2005. 12. 20. 00:00

Szegényesen, de annál sikeresebben zajlott ez évben a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének Szegények karácsonya címmel indított ez évi segélyprogramja.

A már harmadik éve zajló akcióban idén Felsőzsolcán, Encsen, Kazincbarcikán, Taktaszadán és Girincsen, valamint a központi rendezvényen, Sátoraljaújhelyen osztották ki a több hete gyűjtött alapvető élelmiszereket. A borsodi településekre karavánszerűen juttatták el a csomagokat a polgárjogi aktivisták. Az élelmiszerek kiosztását olyan kulturális műsor előzte meg, ahol a legapróbb gyerekek is jól érezhették magukat.

A három napos rendezvényen szlovák,cseh, ukrán ,és spanyol együttesek mellett a kömlői, a nyíregyházi, valamint a sátoraljaújhelyi zenés és tánccsoportok varázsoltak karácsonyi hangulatot. A péntektől vasárnapig tartó akciót a Megasztár elődöntős Túró testvérek is végigkísérték.

Karácsony közeledtével a hátrányos helyzetű települések roma lakosainak, gyermekeinek már több hete gyűjtjük az ajándékokat, játékokat, amelyeket a hétvégén osztottunk szét - mondta Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének vezetője. Megjegyezte azt is, hogy a már harmadik éve zajló akció keretében kiosztott élelmiszer nagy segítséget jelenthet egy-egy család számára.

Dancs Mihály úgy véli: sokkal több településen lenne szükség hasonló akciókra, de az általa vezetett mozgalomnak az anyagi bázisa minimális, így nem tudnak eljutni olyan településekre, ahol szintén nagy igény lenne az élelmiszerre.