2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdte munkáját Európa legnagyobb roma szerveződése
2005. 12. 13. 00:00

Az Európai Romák és Vándorlók Fóruma (ERF) december 13-15-e között tartja első plenáris ülését Strasbourgban.

Az Európai Romák és Vándorlók Fóruma nemzetközi roma szerveződés, amelybe európai és nemzeti szinten működő roma civil szervezetek és politikai pártok delegálhatnak képviselőket. A fórum független civil csoportosulás, nem tartozik semmilyen nemzetközi szervezethez vagy kormányhoz, egyedül az Európa Tanáccsal kötött együttműködési megállapodási szerződést.

"Az ERTF-nek óriási felelőssége van abban, hogy a roma politika ne gettósodjon tovább. Sokkal többnek kell lennie, mint egy "reprezentáló európai cigány önkormányzatnak". Az európai roma integráció motorjává kell válnia. Összekötő szerep vár rá: a helyi közösségek felé fordulva a roma önszerveződés megerősítésén kell munkálkodnia, ezenkívül a többségi társadalom tagjai, a nemzeti és a nemzetközi politikai erők felé kell hatást gyakorolnia."- mondta el Járóka Lívia. Az ERTF azonkívül, hogy lehetőséget ad a 42 ország képviseletében érkező roma vezetőknek szakmai és politikai kérdések megvitatására, új szempontok megjelenítésére illetve egységes fellépésre, remélhetőleg egyenrangú partnerévé is fog válni mind a jelentősebb európai civil mozgalmaknak, mind az európai és nemzeti döntéshozó szerveknek.

"Ahogy nekem roma európai parlamenti képviselőnek úgy az ERTF-nek is küldetése, hogy rajtunk keresztül a 12-15 millió Európában élő roma hangja ne csak elérjen a róluk döntő intézményekhez - így az Európai Bizottsághoz, a Tanácshoz vagy a nemzeti kormányokhoz - de azok tevékenységét befolyásolni is tudja. Az Európai Parlament részéről a legteljesebb támogatást ígérhetem"- hangsúlyozta a képviselőnő.

Európai Romák és Utazók Fórumának (ERTF) magyarországi delegáltjai a RomNet információja szerint - Daróczi Ágnes kivételével - személyes jelenlétükkel nem képviselik a hazai cigányságot a december 13-15-i plenáris ülésen.


Magyarországon az Országos Cigány Önkormányzat vállalta az országos, Magyarországot képviselő delegáltak megválasztását célzó találkozó megszervezését. Az Európai Roma Fórum plenáris ülésére négy roma képviselőt választott az Országos Cigány Önkormányzat. Minden delegált három helyettest is kapott maga mellé, így összesen tizenöt roma képviseli a hazai cigányság érdekeit Brüsszelben. A megválasztott képviselők Daróczi Ágnes, Farkas Flórián, Kalányos Zsolt és Kolompár Orbán állandó tagként. Az állandó tagok helyettesítésére tagonként három-három póttagot választottak meg. Póttagok: Varga Gusztáv, Nádai Gyula, Kovács Ferenc (Meszes) Rácz Tamás, Pusztai József, Dragos József, Ferge Ildikó, Makai Istvánné, Bihari László, Dógi János, Farkas Antal és Sütő János.