HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyurcsány: "Bátorítani kell a hazai kisebbségeket" - Átadták a Kisebbségekért-díjakat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 December 13    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Magyarországon a nemzetiségi, kulturális vagy vallási alapú megosztottság nem béklyózza a hétköznapokat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kisebbségekért-díjak átadását megelőző ünnepi beszédében kedden Budapesten.

Hirdetmény

Ez olyan érték, amelyet meg kell őrizni, bátorítani kell a hazai kisebbségeket: "éljék meg azt, hogy miközben magyarok, magyar állampolgárok, aközben van egy másik nemzeti identitásuk is" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc az Országházban tartott díjátadáson. Hozzátette: "nekünk (...) az állam képviselőinek legalább olyan eltökéltséggel kell (...) a hazánk területén élő kisebbségeket segíteni ebben, mint amilyen eltökéltséggel (...) képviseljük és védjük a határainkon túl élő magyar közösségeket".

Gyurcsány Ferenc a kitüntetettekről és tevékenységükről szólva azt mondta: "sokfajta ember, sokfajta sors ugyanazzal a szándékkal: lehessen emberhez méltó életet élni itt, Magyarországon, függetlenül attól, hogy ki minek vallja magát a Teremtő áldott ege alatt".

A sokfajta közösségi identitástól a magyar nemzet gazdagodott - hangsúlyozta. A miniszterelnök a köszöntő után Sólyom László államfővel és Szili Katalin házelnökkel közösen átadta az elismeréseket. Az állami kitüntetést - amelyet a Kisebbségek napja (december 18.) alkalmából adnak át - a kisebbségek érdekében, a kisebbségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában és az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyek és szervezetek kaphatják meg.

Elismerésben részesült Budai János, a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója több évtizedes pályafutása során a kisebbségi oktatásügy területén tanúsított kiemelkedő szerepvállalásáért és a hazai románság érdekében végzett közéleti tevékenységéért.

Díjat vehetett át Choli Daróczi József, népművelő, pedagógus, író, költő a cigányság érdekében végzett művészeti és közéleti tevékenysége, életműve elismeréseként.

Farkas Antal, az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnöke a roma kultúra hagyományainak ápolása, a cigányok társadalmi integrációja érdekében a foglalkoztatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért vette át a Kisebbségekért-díjat.

Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár a Vajdaságban élő magyarság érdekében végzett tudományos tevékenységért, Golub Iván a Fővárosi Uzsoki Kórház Főigazgatója a hazai szerb közösség érdekében kifejtett aktív közéleti szerepvállalásáért, Guttman Mihály nyugalmazott zenepedagógus a kórusmozgalom újjáélesztése érdekében végzett munkájáért részesült elismerésben.

Megosztott Kisebbségekért-díjat kapott Mága Zoltán zenész és Nyári Gyula előadóművész. Ugyanilyen elismerést kaptak Kisszelmenc és Nagyszelmenc polgármesterei, Illár József és Tóth Lajos. A tízéves Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány eredményes tevékenységéért nyerte el a kitüntetést.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • dr. VASTAGH PÁL: Péli Tamás emléke

  • MOLNÁR ISTVÁN GÁBOR: Péli Tamásra emlékezem…

  • Sok százan emlékeztek a roma holokausztra a Nehru parton

  • Kövérnél panaszolták be Farkas Flóriánt

  • Méltó helyet keres a SzületésCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt