HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sikeres a digitális középiskola

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 December 07    Forrás: Világgazdaság


Ez a cikk archív

A világon is egyedülálló kezdeményezésnek számít a Földes Ferenc Gimnázium, a Miskolci Egyetem és az Innocenter Innovációs Központ Kht. konzorciumi együttműködésével, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létrehozott Digitális Középiskola - tudtuk meg Czakó Edittől, az Innocenter vezetőjétől.

Hirdetmény

A digitális távoktatással megvalósuló középiskola ugyan nem ismeretlen az angolszász világban - elsősorban az Egyesült Államokban -, ám a miskolci Digitális Középiskola sajátossága a jelenléti és a távoktatás újszerű, oktatás-módszertani szempontból is kívánatos ötvözése az elszórtan élő diákok egységes rendszerben való összefogása érdekében. Az internet egységes platformot nyújt mind az oktatási tartalmak megjelenítéséhez, mind a szereplők közötti kommunikációhoz. A modell egyik nagy előnye, hogy elviszik az iskolát a hallgatókhoz, így megtakaríthatják az utazásra szánt időt és pénzt - tette hozzá Czakó Edit.

A képzésben a Magyar Telekom által kidolgozott keretrendszert használják, amelyet az egyedi igényeknek megfelelően kismértékben átalakítottak. Ez főként az adminisztrációs felületeket érintette, így például a tanuló-nyilvántartást. Az e-learning adja a képzés alapját, de vannak konzultációs órák is. A hallgatók részére internetes csevegő fórumot (chat) is létrehoztak, illetve e-mailben is kérhetnek segítséget a tanároktól. Az ország minden részéről mutatkozik érdeklődés az ilyen rendszerű képzésre, de anyagi források hiányában egyelőre máshol nem sikerült megvalósítani. A Digitális Középiskolát létrehozó konzorcium tervei között szerepel, hogy az intézményben végző hallgatók a jövőben felsőfokú tanulmányokat is végezhessenek hasonló módon.

Az intézményben 2003 szeptemberében indult el a képzés. Az újszerű iskolában két tagozaton folyik az oktatás, a Roma Tagozaton - ahol hátrányos helyzetű roma felnőttek szerezhetnek érettségit - és a Büntetés-végrehajtási Tagozaton, a szirmabesenyői Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében.

Szirmabesenyőn, a 2002 márciusában átadott felújított részlegben az intézet lakói részére személyiségük, szocializáltságuk, életkori sajátosságaik figyelembevételével változatos programokat biztosítanak. Az intézet vezetése kiemelt figyelmet fordít az oktatásra, a szakképzésre, valamint a készségfejlesztésre, a hiányzó alapismeretek pótlására. Az intézetben folyamatosan működik általános iskolai képzés, amely öszszevont osztályokban történik. Az információs társadalom növekvő igényei, valamint a digitális távoktatás olyan távlatokat nyithat meg az intézmény lakóinak képzésében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a felzárkóztatást követően jobb esélyekkel illeszkedjenek vissza a civil életbe. Az oktatás egy 20 munkaállomásos számítástechnikai laborban valósul meg.

A Digitális Középiskola saját készítésű, valamint a rendszerrel összekapcsolt Sulinet Digitális Tudásbázis programjának keretében kidolgozott digitális tananyagok célja, hogy a tanulók a multimédia és az internetes kommunikáció lehetőségeit kihasználva távoktatásos rendszerben végezzék el a négy évet. A Digitális Középiskola a Magyar Telekom Csoport támogatásával minden hallgatója számára biztosítja a számítógépes hozzáférést lakóhelyén, vagy annak közelében. A tanulás feltételeit a 12 Kistérségi konzultációs központ szolgáltatja, ahol helyi felügyelők is segítik a diákokat. A diákok interneten tartják a kapcsolatot az oktatókkal, modulonként 4-4 tantárggyal foglalkoznak, és rendszeresen konzultációs, illetve vizsgaórákon vesznek részt. Az oktatáshoz szükséges digitális tananyagot Miskolci Egyetem és az Innocenter Innovációs Központ Kht.

közreműködésével a Földes Ferenc Gimnázium pedagógusai dolgozták ki. A középiskolai tankönyveket kiegészítő online tananyagok célja, hogy változatos eszközökkel, a multimédia és az interaktivitás, valamint a hálózati kommunikáció lehetőségeit kihasználva segítsék elő az egyéni tanulást, fejlődést.

A 4 éves képzés után érettségi vizsga tehető. A bizonyítvány megszerzésével az intézmény tanulóinak lehetőségük nyílik egyetemi, főiskolai tanulmányok folytatására, valamint érettségihez kötött, akár felsőfokú szakmai képzettség megszerzésére is.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt