2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem mehetett szórakozni a roma főosztályvezető
2005. 11. 17. 00:00

Rokonaival együtt nem engedték be az esélyegyenlőségi minisztérium integrációs főosztályvezetőjét egy hatvani szórakozóhelyre. A titulussal nem volt baj, mert az nem látszik. A bőrszínnel annál inkább

Október elsején, szombaton Ürmös Andor rokonai és barátai társaságában szórakozni indult. A szociális és esélyegyenlőség minisztérium roma integrációs főosztályvezetője nemigen hitte el a hatvani rokonoknak, hogy nem minden helyre mehetnek be romák.

Este tizenegy körül a Főnix Club 3000-be szerettek volna betérni. "Hárman mentünk elől, az átlagnál kicsit barnább egyének, köztünk Ürmös Andor. A kidobó, akit ismerek, utunkat állta, és tagságit kért. Nem értettük" - mondta el a Hírszerzőnek a hatvani cigány kisebbségi önkormányzat tagja.

Szajkó László különben csak a többiek rábeszélésére ment a Főnixbe, korábban ugyanis egyszer már nem jutott be: cigarettát akart venni, de bár bent vendégek ültek, az üzletvezető azzal hajtotta el, hogy zárva vannak.

Ürmös Andor elmondása szerint a kidobó a tulajdonosra hivatkozva kért tagságit, és közben homályosan utalgatott valamire, hogy "tudjátok, hogy van" és "a tulaj nem engedi". "Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy cigányokat nem engednek be."

A férfiak ezért megkérték a társaságukban lévő két asszonyt, hogy próbáljanak ők bejutni. Ildikó és Éva nem romák, és nem is néznek ki annak; két perccel később akadály nélkül bejutottak. A férfiak megkérdezték a kidobót: ugyan a hölgyek hogy mehettek be? Mert nekik van tagságijuk, válaszolta a Főnix alkalmazottja.

Szakad a család

"Drágám, mutasd már meg, nem is tudtam, hogy titokban szórakozni jársz" - viccelődött Ürmös László az egyik asszonnyal. A nő ugyanis, aki simán bejutott: a saját felesége.

Ürmös Andor rendőrt hívott, és jegyzőkönyvet vetetett fel. A helyszínre kiérkező tulajdonos a kidobóhoz hasonlóan a kötelező tagságival indokolta a történteket. Az integrációs főosztályvezető később az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Közben Szajkó László levelet írt Hatvan polgármesterének, amelyben felhívta a figyelmét a jogsértésre. A hivatal később jegyzőkönyvet vett fel a cég vezetőjével, majd írásbeli figyelmeztetésben részesítette a szórakozóhelyet. Azért nem indítottak szabálysértési eljárást, mert a hozzájuk érkezett bejelentés alapján konkrét bizonyíték nem álltak rendelkezésre.

A Főnix telefonszáma nincs bejelentve a Matávnál, és a hatvani polgármesteri hivatalban sem, ezért őket nem értük el. A hivatalban tett jegyzőkönyv tanulsága szerint az üzletvezető azt állította: az egyik nőnek volt tagságija, és őket is csak vécére engedték be, mert a hely egyébként már megtelt. A Főnix ezer darab tagságit adott ki, ezek tulajdonosai között vannak romák is.

Tagságit kérni tilos

"Nincs olyan, hogy tagsági kártya. Ha valaki szórakozóhelyet működtet, nem kérhet ilyet a vendégektől. Ezt csak akkor teheti meg, ha a működési engedélyében is a zárt klub működtetése, nem pedig a nyílt árusítású Önkényesen nem kérhetnek tagságit vendéglátás működtetése szerepel" - mondta el Iványi Klára. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szociális referense elmondta: a hasonló esetekre az esélyegyenlőségi törvény mellett a belkereskedelmi törvény vonatkozik: tilos megkülönböztetni a vásárlókat.

A Főnix Club fő tevékenységi köre az étkezőhelyi vendéglátás, de szerepel még benne egyéb szórakoztatás, bárok, vendéglátás is. Iványi szerint ha egy hely nem a működési engedélyének megfelelően működik, a jegyző a sorozatos hiányosságokat észlelve felfüggesztheti, vagy akár visszavonhatja a működési engedélyt.