2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Göncz Kinga tartozása
2005. 11. 11. 00:00

A Számvevőszék szerint nem számolt el Göncz Kinga közel 7 millió forinttal a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA). A miniszter cáfolja az állításokat.

A miniszter asszony, 1999-ben, a Partners Hungary Alapítvány elnökeként, a kisebbségi konfliktusok megelőzésére vállalkozott. A szerződés 21 millióról szólt, amiből csak 13,4 millióval számoltak el. Göncz Kinga azt állítja, ők megküldték a beszámolókat a MACIKÁ-nak. Ha az alapítványnál nem találják az ide vonatkozó iratokat, az az adminisztrációjukat minősíti.

Ezzel szemben az Állami Számvevőszék 2004-es jelentése szerint "a program lezárásáról a pénzügyi elszámolás nem történt meg". A roma fiatalok ösztöndíj- támogatásának megvonása felháborította a kisebbségi szervezetek jelentős hányadát. A hosszú évek óta a MACIKÁ-n keresztül folyósított támogatást néhány hete elvették az alapítványtól. Farkas Flórián,a Lungo Drom elnöke szerint a romákon spórol a kormány, s a bizalommegvonás okaként feltüntetett érvek kitalációk.

- Hazugságokkal próbálnak ellehetetleníteni minket. A romák tanulásának támogatása a legjobb mód az esélyegyelőség megteremtésére. Az a tény, hogy ezt éppen az a miniszter akadályozza meg, aki tartozik évek óta a MACIKÁ-nak, különösen felháborító - nyilatkozta Farkas.

A MACIKA vezetője 1999-ben Eperjesi Tamás volt, aki most a Göncz Kinga által vezetett minisztérium romaügyi államtitkárának politikai tanácsadója. A MACIKÁ-nál 1999 áprilisában a kuratórium meghatározta az összeget (22 millió), amit többek közt a Hajdú és a Heves megyei konfliktus megelőzésre szánt. Május 26-án kiírták a pályázatot, július 6-án megkötötték az egyezséget a Partners Hungaryvel. A pénzt felvették, de a végelszámolás elmaradt. Mint ahogy azok a tanulmányi szerződések is hiányoznak, amelyeken keresztül ellenőrizni lehetne, hogy ki kapott pénzt a Partners Hungarytől.

Az esélyegyenlőségi minisztérium szerint a Partners Hungary 1994 óta foglalkozik konfliktuskezeléssel, illetve erre alkalmas módszerek oktatásával: európai uniós és amerikai referenciáik alapján kérte fel hat évvel ezelőtt a MACIKA. Az elszámolásról az iratokat bírósági megkeresésre készek bemutatni. Kijelentik: "Eperjesi Tamás mostani minisztériumi megbízatása és a Partners Hungary részére hat évvel ezelőtt megítélt támogatás közötti bármilyen kapcsolat sugalmazása politikai célzatú gyanúsítás".