2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Telepfelszámolás kérdőjelekkel
2005. 11. 07. 00:00

A miskolci önkormányzat a lakókkal együtt adná el a Szondi telepen fekvő másfél hektáros területet.

A miskolci önkormányzat a lakókkal együtt értékesítené a Szondi telepet. A másfél hektáros területen ötvenkilenc komfort nélküli önkormányzati bérlemény található. Nagyjából háromszáz ember él itt, döntő többségük legálisan bérli az önkormányzattól a lakást. A Miskolci Ingatlangazdálkodó Részvénytársaság (MIK Rt) három hónapja terjesztette először a városatyák elé a tizenötezer négyzetméteres nagyságú terület eladásáról szóló javaslatot. A feltételek között szerepelt egyebek mellett az is, hogy gondoskodnia kell a befektetőnek a lakók elhelyezéséről.

Dr. Halmai Gyula, az ingatlankezelő igazgatója úgy nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak, hogy az ominózus házak értékét az ingatlankezelő Rt szakértői becsülték fel, és a családok átlagosan kétmillió forintot kapnának kézhez a lakások bérleti jogának megváltásáért. Ebből a pénzből szerinte másik lakást bérelhetnek a lakók az ingatlanpiacon, vagy kisebb alapterületű lakást vásárolhatnak máshol.

A MIK Rt - tartva attól, hogy a családok nem lakást vesznek a pénzen, és hajléktalanná válnak majd - a terület értékesítéséről szóló előterjesztést az alábbiak szerint módosította: a bérleti jogviszony megvásárlásakor befogadó nyilatkozatot, illetve adásvételi előszerződést kell felmutatni a lakóknak. A képviselő-testület várhatóan a november 17-i ülésen tárgyalja tovább az ügyet.

Közben Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke levélben kért találkozót a polgármestertől. Mint mondta, kétmillió forintból legfeljebb faházat vehetnek maguknak a családok Lyukóbányán, vagy más elnéptelenedő, illetve elcigányosodó körzetben. Hozzátette: "a szociálpolitikai feladatokat nem lehet privatizálni. A telek eladásához joga van az önkormányzatnak, de a családok eladásához nincs. "