HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák - hálózatban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szolnok
2005 Október 30    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Összesen 31 Jász-Nagykun-Szolnok megyében dolgozó roma civilszervezet és kisebbségi önkormányzat képviselői írták alá pénteken, Szolnokon, azt a megállapodást, aminek értelmében, az elkövetkező években szakmai civil hálózatként működnek együtt egymással. Az aláírásra a Technika Házában, egy program nyitórendezvényének keretében került sor.

Hirdetmény

A szolnoki Kisebbségi Jogvédő Egyesület a Nemzeti Civil Alapprogram 2005-ös Demokrácia-pályázatán nyert támogatást ahhoz, hogy feltérképezze a megye romaszervezeteit, s közöttük szoros szakmai együttműködést alakítson ki, majd pedig, a hálózatra támaszkodva, kérdőíves módszerrel felmérje a térség településein élő cigányok helyzetét. A 2006. tavaszán befejeződő projekt lényeges eleme, hogy a felmérés során nyert adatokat számítógépes adatbázisba foglalja a szervezet, és szabadon hozzáférhetővé teszi az interneten.

A pénteki aláírással formailag is létrejött hálózat tagjai elsősorban két fő területen kívánnak egymással együtt dolgozni. Pályázati információk és tapasztalatok kölcsönös cseréjében, közös programok indításában, másfelől pedig, a kisebbségi és emberi jogok érvényesülésének monitorozásában a megye településein.

A Kisebbségi Jogvédő Egyesület a hálózati segítő szolgáltatások közül elsőként pályázatfigyelési és projekttanácsadói tevékenységet indít, később különféle szakmai képzéseket szándékozik szervezni a partnerszervezetek vezetői részére. A hálózat működtetésének és fejlesztésének feladatait is az egyesület vállalja magára. A szervezet munkatársai pénteken elmondták: mindezt elsősorban további pályázati támogatások révén kívánják tovább finanszírozni, másodsorban pedig az egyesület már meglévő kommunikációs- és humán kapacitására alapozva.

Dr. Pálfi Miklós, a szervezet elnöke elmondta: szándékuk a pályázati programmal kettős: egyfelől tiszta képet kapni a megye cigánylakosságának helyzetéről, másfelől pedig, közös fellépéssel felmutatni az itt élő romák legfőbb élethelyzeti nehézségeit. De állnak meg a gondok megfogalmazásánál. Szándékuk az - tette hozzá az egyesület vezetője -, hogy egyre több színvonalas roma projekt megszületésében vegyenek részt, illetve mind több ilyen projekt kidolgozását generálják Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A pénteken életre hívott megyei civil hálózat szervezetileg szorosan kapcsolódik ahhoz az Országos Roma Civil Monitoringhálózathoz, aminek életre hívója szintén a Kisebbségi Jogvédő Egyesület. Az országos rendszernek jelenleg már mind a 19 megyében - és a fővárosban is - van legalább egy működő civilszervezeti végpontja, de az együttműködő szervezetek száma már meghaladja a negyvenet. A végső cél egy olyan országos hálózat kialakítása, amelyiknek minden magyarországi kistérségben van legalább végpontja.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián nevében ígértek pénzt, mégsem őt gyanúsítják vesztegetéssel

  • Józsefváros vezetése akadályozza a kerületi roma kampányt

  • Kellenek a tanodák, mert a fiatalok kötődéseket is kaphatnak bennük

  • Vádat emeltek a solti cigány önkormányzati vezető ellen

  • Gazdag cigányok elleni rablógyilkosságra készültekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt