2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Politikai jogokat kérnek a koszovói romák
2005. 10. 28. 00:00

A levél aláírói között szerepelnek a legnagyobb nemzetközi roma szervezetek és több száz civil egyesület, akik a romák deportálásának azonnali beszüntetését, és menekültstátuszuk elismerését követelik

A levél aláírói között szerepelnek a legnagyobb nemzetközi roma szervezetek és több száz civil egyesület, akik a romák deportálásának azonnali beszüntetését, és menekültstátuszuk elismerését követelik.

A koszovói háború alatt a romákat többnyire elzavarták otthonaikból és elvesztették tulajdonukat. Koszovóban még ma is több mint százezer roma él menekülttáborokban, embertelen körülmények közt. Roma szervezetek most szavazati jogot követelnek a romáknak. Bajram Haliti a Roma Világparlament képviselője szerint csak a szerbek és az albánok vannak a nemzetközi érdeklődés középpontjában, a romák nem, akik kimaradnak a tárgyalásokból, holott ők a harmadik legnagyobb etnikai közösség Koszovóban.

A korábban Varsóban ülésező közös európai roma platform a levélben többek között azt kéri: ismerjék el, hogy a romákat illetően Koszovóban etnikai tisztogatás történt. Emellett védelmet és szabad mozgást követel a romák számára, valamint a diszkriminációs ügyek nem elfogult kivizsgálását.