2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány Demokraták Szövetsége néven új párt alakul
2005. 10. 28. 00:00

Novemberben új párt alakul Cigány Demokraták Szövetsége néven. Az új pártba azonban nemcsak cigányokat várnak, hanem minden szegény embert, akiknek nincs más lehetőségük az érdekérvényesítésre.

Ifj. Bogdán János, a Lungo Drom alelnöke, az Országos Cigányönkormányzat tagja:- November közepén, végén fogunk megalakulni, az lesz a nevünk, hogy Cigány Demokraták Szövetsége, mert cigányok vagyunk, demokraták vagyunk, képesek vagyunk szövetségben gondolkodni és európaiak vagyunk, és ez a lényege a pártalapításnak, hogy az elmúlt 15 évből pont a társadalom alsó egyharmadában élők maradtak ki ez három-négy millió embert jelent. És elindult az elmúlt 15 évben egy olyan folyamat, hogy egymást kezdtük el okolni a kialakult helyzetért, ami nagyon rossz irányba viszi el az ügyeinket. Azt mondom, hogy a cigánypártnak, a mi Cigány Demokrata Szövetségünknek éppen az a lényege, hogy bebizonyítsuk, hogy ez a három-négy millió ember kimaradt a 15 éves történelemből és nem egymásnak vagyunk az okai ennek, nem a kisnyugdíjasok a cigányok a pályakezdők, a nagycsaládosok az okai ennek, hanem azok, akik ezt a helyzetet teremtették, illetve akik a megoldásokra nem tudtak olyan megfelelő megoldásokat kitalálni, amelyik a kihívásoknak megfelel.

- Ha jó értelmezem, ez azt jelenti, hogy nem csak kizárólag a cigányokra számítanak.

- Természetesen nem mehetünk egymás ellen, mert ha azt mondjuk, hogy egyik, vagy másik közösség okolható ezért akkor mi vagyunk azok, aki ítéletet mondjunk mások felett. Éppen ellenkezőleg azt kell elérnünk, hogy szolidárisak legyünk egymással és még egyszer mondom pont az alsó egyharmadában élők, akik valamilyen oknál fogva kimaradtak nem tudunk olyan gazdasági hatalommal bírni, hogy lezárjunk utakat, vasutakat egyebeket. Nem is erre van szükség, akik ezt megteszik, azok meg is tehetik, mert erős az érdekérvényesítő képességük az erejük és mi ezt nem tudjuk megtenni. Mi egyet tudunk tenni, összefogunk, szolidárisak tudunk lenni egymással és azt mondani hogy meg kell jeleníteni a nagy politikában a mi érdekeinket, is mert az elmúlt időszak nem erről szólt. Más volt az, amit mondtak és más volt a valóság. Azért beszéltem ezekről az adatokról, mert ezek abszolút nyomon kérhetőek számon kérhetőek és elfogulatlanok. Nem azt mondjuk, hogy egyik vagy másik cég készítette megrendelésre, hanem a mindennapi életről szól. Szembe kell nézni ezzel, és akik most politikában vezető pozíciókat töltenek be politikusként, vagy általában politika, mint hatalom, aki az embereket kellene, hogy szolgálja, nem azt teszi, akkor ezt szóvá kell tenni és azt kell mondani hogy nézzük ás szemmel, nézzük máshonnét ezeket a történeteket.

- Tehát az alsó egyharmada a Magyarországon élő embereknek szegény. De itt nem csak cigányok vannak, és ez a párt azt mondja, hogy nem csak a cigányoknak, hanem mindenkinek, aki szegény és úgy érzi, hogy szüksége lenne érdekképviseletre, részt vehet a párt munkájában, tagja lehet.

- Abszolút mi erre építünk, mert nem szeretnénk egymás ellen menni. Vidéki kistelepülésen élő közösség, ami mondjuk 1500 fős kitelepülést jelent, az nem olyan szempont szerint gondolkodik, hogy most ki a cigány ki a nem cigány, sváb, a tót és a nem tudom kicsoda. Hanem azt mondja a kisközösség, hogy nincs út, víz, villany olyan szolgáltatás, ami vállalkozókat, munkahelyeket teremt ott és nem fogják egymást okolni ezért az emberek, ha bölcsek és okosak márpedig az emberek bölcsek és okosak. Csak akkor, amikor mondjuk bezárnak iskolák ott megszűnnek posták, művelődési központok és egyetlen egy intézmény marad én még olyat nem halottam hogy kocsmát bezártak volna Magyarországon. A legkisebb településen is egyetlen egy hely marad ami működik, az pedig az italbolt, amelyet az emberek könyvtárnak neveznek és nem azt mondják hogy inni mennek hanem olvasgatni. Nem egymást fogják okolni az emberek ezért és ha ezeket képesek vagyunk elfogadtatni és nagyobb településeken is érvényre juttatni, akkor ennek sikere kell hogy legyen. Nem szabad könyökölni, taposni egymást és visszahúzni le a mocsárba a másikat, hogy egy centivel előbbre jussak, mert a következőkben engem fognak visszahúzni nem egy cm-rel de 50 méterrel. És kezdjük elölről.

Földrajzilag, politikailag történelemmel, Magyarországon nem marad más lehetőség, mint összefogni.

- Mi az, amit ez a párt célul tűz ki, mi az a minimum, amit szeretne elérni és ne felejtsük el közben, hogy az anyagi lehetőségeink korlátozottak.

-Azt mondom, hogy nekünk nem kellenek óriásplakátok, tévéreklámok, az kell, hogy jussunk el a legkisebb település legkisebb utcájába és üljünk le az emberekkel beszélni. Egy óriásplakát ára minimum 400 ezer forint egy hónapban. De mondok durvábbat, a televíziós hirdetéseknél 1 perc fő műsoridőben, ami délután 6-tól este 11-ig tart 7 millió forint + áfába kerül Honnan lenne nekünk ennyi pénzünk, hogy megjelenjünk a tévében? Ezek olyanelképesztő árak, amit az életünkben nem fogunk összeszedni. És vagy azt tesszük, hogy várunk, amíg annyi pénzünk lesz, vagy azt mondjuk, hogy más eszközökhöz nyúlunk, a saját eszközeinkhez, mert vannak a saját kommunikációs csatornáink, nem kell nekünk milliókat fizetni a reklámokért, el kell menni, le kell ülni a pici székre, meginni egy kávét, ha van és beszélgetni arról, hogy mik a problémák. Nincs más alternatíva ez, a mi kommunikációnk és ez a mi erőnk is a többiekkel szemben, hogy ők nem így gondolják. Egy óriásplakáttal nem lehet beszélgetni, illetve lehet, a plakátot kérdezzük, de nem válaszol, csak néhány figurát mutat. Ott nekünk az emberekkel lehet beszélgetni és elmondják az életüket nagyon egyszerűen bölcsen hallom az Andi nénit is olyan szépen, tisztán beszél a dolgokról és ez a mi kommunikációnk. Ezt megteszik a legkisebb településen is az emberek.