2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma belviszály az Európa Parlamentben?
2005. 10. 26. 00:00

Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő rendkívül károsnak tartja Járóka Lívia (Fidesz) képviselőtársa, Európai Püspökkari Konferenciák Tanácsának (CCEE) kongresszusán való "megnyilvánulását"

Nyílt levél Járóka Lívia Európai Parlamenti képviselőhöz
EPP-ED képviselőcsoport


Tisztelt Képviselőtársam, Kedves Lívia!

Érdeklődéssel olvastam nyilatkozatodat, amit a Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae (Európai Püspökkari Konferenciák Tanácsa, továbbiakban: CCEE) Migrációs bizottságának 7-ik kongresszusán való részvételed kapcsán jelentettél meg. Ebben méltattad az egyház szerepét a romák valós és sikeres integrációjának elősegítésében, valamint kiemelted: "Az egyháznak mindig voltak intézményei, amelyek a romák megsegítésével foglalkoztak. [...] Az evangélium központi üzenete Krisztus felszabadító műve, amely csak akkor valósulhat meg, ha cselekedeteink mindig az egyenlőség, szociális igazságosság, szolidaritás elveire épülnek - ha a szeretet lesz életünk mércéje." Nyilatkozatod tartalmával teljes mértékig egyetértenék: minden elismerésem és tiszteletem azoké az egyházfiaké, akik nap mint nap áldozatos munkával segítik a romákat.

Az üzenet azonban, amit a konferencián való megnyilvánulásoddal közvetítettél rendkívül káros az integrációs törekvéseink számára, hiszen nagyon hamar elfelejtetted a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (továbbiakban: MKPK) állásfoglalását, mely az iskolai szegregáció mellett érvelt. Számos fórumon, nem egyszer nyilatkoztad ennek az ellenkezőjét, s Te, magad is azt vallod, hogy az Európában jelen lévő iskolai szegregáció egyik súlyos következménye a jelenlévő, nagymértékű munkanélküliség a romák körében, mely nem csak a bőrszín szerinti válogatás miatt problémás, hanem az oktatás színvonala is jóval alacsonyabb. Csak emlékeztetés céljából az MKPK képviselőjének pontos szavai:

"... a tanuló szociális helyzetéből és fejlettségéből eredő hátrányának ellensúlyozás céljából szervezendő képesség kibontakoztató felkészítés - ha az valóban egyéni, személyre szabott foglalkozás - nem történhet a többi tanulóval egy közösségben, azonos osztályban, csoportban. Ennek erőltetése két irányban is negatívan hat: a fejlesztendő gyermek képességeit és tanulási kudarcait, fejlődési és pszichikai hátrányait csak növelni és elmélyíteni fogja, ugyanakkor gátló tényezőként fog hatni a szellemileg-lelkileg egészséges tanulók képességeinek kibontakoztatására, fejlődésére. Az esélyegyenlőség és az emberiesség nevében tiltakozunk az erőszakos integráció megvalósítása és annak későbbi, visszafordíthatatlan hatásai ellen!"

Ez azért is aggályos, mert végre - Európában először nálunk, Magyarországon - elindult a szegregált intézmények, osztályok felszámolására irányuló kormányzati cselekvés. Ezt a fontos folyamatot kritizálta nyilvánosan és meggyőződéssel ellenzi az a fórum, mely elvileg azt vallja, hogy cselekedeteik mindig az egyenlőség, a szociális igazságosság elveire épülnek.

Az európai demokráciában sem - mint ahogyan máshol sem - engedhető meg, hogy gyermekeinket szelektálják. Remélem, ezt Te is, továbbra is így gondolod.

További meglepetés akkor ért, amikor elolvastam a konferenciáról szóló sajtóközleményt:

"A konferencia küldöttjei a megbeszélések során a Nyugat-Európába beáramló bevándorlókra fókuszálnak. Ez a beáramlás magában foglalja mind a cigányokat, mind az 'akadémikusokat', ami az ún. "brain drain" ("agyelszívás") jelenséget eredményezi, ami egy további eleme a kelet-európai nemzetek elszegényedésének."

Felháborító a közlemény burkolt utalása: a migránsok "cigányok" és akadémikusok, akik közül az akadémikusok elvándorlása (ez a "brain drain") elszegényíti a kelet-európai államokat. Megdöbbentő a közlemény szóhasználata is: az Európai Parlamentben azért küzdünk, hogy ne nevezzenek minket cigányoknak ("Gypsies"). A politikailag korrekt szóhasználat ma a roma ("Roma"). Vajon egy afro-amerikai emberjogi aktivista (vagy választott képviselő) részt venne egy konferencián, ami a "négerek" és akadémikusok elvándorlásával foglalkozik?

A MKPK tagja, Balás Béla kaposvári püspök nyilatkozata az Új Ember katolikus lap online változatában (2001) a következő:

"Ez a történet is igazolja, hogy nem az a cigány, akinek a bőre sötét - summázott Balás Béla -, de ha mi nem segítünk a cigányoknak, akkor elpusztítják egymást, s egy idő után valószínűleg bennünket is. A teremtés szeretetével kell feléjük fordulni, hazát kell adni nekik, ahol gyakorolhatják a nyelvüket, a vallásukat."

Még egyszer szeretném kiemelni: nem az egyház integrációban betöltött esetleges pozitív szerepét szeretném elvitatni. Az egyház szerencsére nem csak a Magyar Katolikus Püspöki Karból áll. Azt kifogásolom, hogy azokkal az egyházi vezetőkkel vállaltál közösséget, azok üzenete mellé álltál, - talán politikai okokból kifolyólag - akik sorozatos integrációellenes és rasszista kijelentésekkel hívják fel a figyelmet magukra. Ha az egyház pozitív szerepét szeretnéd elismerni, segítségüket megköszönni, akkor bölcsebb egy olyan katolikus közösséget meglátogatnod, akik cselekedeteikkel segítenek a romákon.

További munkádhoz sok sikert kívánok:

Mohácsi Viktória
EP képviselő