2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Krasznai szervezkedik: eljárhat közügyekben, amíg újra el nem ítélik
2005. 10. 10. 00:00

Újra eljárhat közügyekben - amíg jogerősen el nem ítélik - Krasznai József, a Roma Parlament alelnöke, aki a Strasbourgban az ezredfordulón francia menedékjoghoz segített 52 zámolyi romát.

Újra eljárhat közügyekben - amíg jogerősen el nem ítélik - Krasznai József, a Roma Parlament alelnöke, aki a Strasbourgban az ezredfordulón francia menedékjoghoz segített 52 zámolyi romát. Jelenleg élénken szervezi a Fejér Megyei Cigányok Demokratikus Szervezetét, amelyet országossá bővítene. Szervezőmunkájában nem akadályozza meg, hogy a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számára. "Egymás után keresnek fel a már csak az én radikalizmusomban bízó romák" - mondta a Magyar Nemzetnek Krasznai.

A roma vezető azért vehet részt újból a közügyekben, mert július 14-én hatályon kívül helyezte a Fejér Megyei Bíróság az ellene januárban hozott, öt év letöltendő börtönbüntetésről szóló ítéletet. Igaz, a másodfokon eljáró tanács csupán eljárási hibára hivatkozott: kimondta, hogy a Székesfehérvári Városi Bíróság elsőfokú ítélete nem kellően tett eleget az indokolási kötelezettségnek a felmerült bizonyítékok alapján.

Krasznait ekkor szabadlábra helyezték, viszont Székesfehérvár területére szóló lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el számára. E kényszerintézkedés arra irányul, hogy a soron kívüli, új elsőfokú eljáráshoz kapcsolódó idézéseken megjelenjék. A papírforma szerint a bíróság várhatóan egy-két tárgyalási forduló alapján még ez év végéig meghozza az új ítéletet. A vádak: "egyrendbeli megrontás, kétrendbeli, 18. életévét be nem töltött sértett sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése, hatrendbeli választás rendje elleni bűntett, egyrendbeli közúti veszélyeztetés, egyrendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyeztetést előidéző által elkövetett bűntette".

- Ha elítélnek, én leszek az első, akit demokráciában politikai okok miatt lecsuknak - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Krasznai József, tagadván, hogy elkövette a bűncselekményeket. A választási csalásokról azt jegyezte meg, hogy neki a népszerűsége miatt nem volt szüksége arra, hogy szavazatokat vásároljon a 2002-es kisebbségi önkormányzati választáson - ráadásul analfabéta cigányoktól. Ami a megrontás vádját illeti, azt állította, a kislány szüleit felbujtották ellene. Hangoztatta: annak idején ő tudatta a nagyvilággal, hogy nálunk hogyan élnek a romák. Kérdésünkre megemlítette, az 52 külföldre távozott roma közül hárman kint elhaláloztak, hárman Kanadába távoztak, 46-an most is Franciaországban élnek.