HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gettólázadás a Dzsumbujban?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Október 06    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Pattanásig feszült a helyzet a Dzsumbujban, bármikor kitörhet a gettólázadás - mondta lapunknak Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke.

Hirdetmény

A jogvédő tegnap reggel kilakoltatás ellen tiltakozni ment Ferencvárosba, a Gubacsi út és az Illatos út sarkán, a három házból álló nyomortelepre. A kilakoltatás végül elmaradt, bár a polgármester szerint nem a jogvédők miatt.

- Kilakoltatásról szó sem volt - szögezte le Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere. Az ügy előzményeiről elmondta: a telepen élők - ha módjukban áll - elköltöznek. A lakásukat (mindegyik önkormányzati tulajdon) leadják az önkormányzatnak, és pénzt is kapnak érte. Így a Dzsumbujban viszonylag sok az üres lakás, ezeket sokan el akarják foglalni. A kerület azonban az elköltözők helyére nem költöztet be senkit, mert a házak egy ipartelep közepén állnak, ezért az önkormányzatnak nem célja lakóterületként megtartani - magyarázta a polgármester. Már csak ezért sem szeretnék, ha jogcím nélkül foglalnák el a lakásokat.

Az önkormányzat már régen szerződött egy őrző-védő céggel, amelynek feladata többek között, hogy hetente kétszer ellenőrizzék a kerületben üresen álló lakásokat. A Dzsumbujban a múlt héttől állandó a jelenlétük, ott kétóránként ellenőrzik az üres lakásokat. A 310 lakásból egyébként 170-ben laknak jogszerűen, néhány esetben pedig bíróságnak kell döntenie arról, hogy a lakó jogosan él-e a Dzsumbujban.

A szoros ellenőrzés előbb-utóbb robbanáshoz vezet, és kitör a gettólázadás - fogalmazott keményen Horváth Aladár. Mint elmondta, a telepen élők nagyon nehezen viselik, hogy az őrző-védők nappal négy-, éjjel kétóránként ellenőrzik a lakásokat, szinte börtön- vagy lágerviszonyokat teremtve.

A jogvédő szerint különösen veszélyessé teszi a helyzetet, hogy az őrök - az ott élők jó részéhez hasonlóan - romák. Horváth Aladár nem köntörfalaz, egyszerűn kápónak nevezi a fekete ruhás, jól megtermett, a lakók szerint erőszakosan fellépő, őket terrorizáló őröket. (Az őröket alkalmazó cég vezetőjét tegnap nem sikerült elérni.)

A tegnap reggeli kiköltözési ultimátummal kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy hétfőn délelőtt egy család leadta a lakást, amiért az önkormányzattól fel is vették a pénzt. Még aznap délután mások éppen be akartak költözni, amit a biztonsági cég emberei megakadályoztak.

Közben tizenkét, korábban hasonlóképpen beköltözött családnak felhívták a figyelmét, hogy a lakásokat mihamarabb el kell hagyniuk. Azonnali kilakoltatásról - szögezte le a polgármester - nem volt szó. A felszólított tucatnyi családból egy az egyik épületből el is költözött, míg egy másik épületben a tizenegy lakásban jogcím nélkül élő család sérelmesnek találta, hogy őket is felkérték a távozásra.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt