2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kőkemény cégérdek a romák támogatása
2005. 09. 18. 00:00

Ötvenhárom cigány fiatalból áll ma a támogatottak köre, és az eredményeket egyelőre még nem értékelik, inkább várják.

Szerinte mivel cégének célja az információbiztonság, tágabban értelmezve a kockázatok csökkentése a (magyar) gazdaságban, érthető, hogy Magyarország legnagyobb társadalmi kockázati tényezője a cigányság pillanatnyi helyzete, ezen is segíteni kíván a maga eszközeivel, ez - megfogalmazásában - "kőkemény cégérdek" is. Személyes motívuma emellett, hogy egyik kollégiumi szobatársa egy cigány fiú volt, aki azóta hozzá hasonlóan sikeres lett, ma egyetemi professzor; ő vállalta el a támogatási program szakértői menedzselését.

"Nem akárkinek" segítenek, hanem annak, aki hajlandó tanulni. S hogy ne legyen eldönthetetlen kérdés, hogy az kapjon-e támogatást, aki nominálisan, osztályzatokat tekintve jó tanuló, vagy aki - esetleg formabontó módon - tehetséges, a támogató program a tanárokat fizeti: ha egy tanár leérettségiztet, illetve egy vagy több nyelvvizsgára eljuttat egy roma fiatalt, ezt az eredményét dotálják. Fontos szempont még, hogy támogatottjuk ne akarjon kiszakadni kulturális közegéből; "ne legyen számára idegen, hogy ő cigány" - mondja Kürti Sándor. Katalizátora szeretne lenni a cég egy olyan folyamatnak, melyben a képzett cigány értelmiségiek hatnak a környezetükre. "Nem akarunk támogatni olyanokat, akiknek minden vágya eltűnni a cigányságból" - fogalmaz a cégtulajdonos.

Ötvenhárom cigány fiatalból áll ma a támogatottak köre, és az eredményeket egyelőre még nem értékelik, inkább várják. Vannak persze kirívó esetek is, mindkét előjellel. Vállalati kocsit vezető cigány fiatal a cégtámogatással szerzett jogosítvánnyal keveredett büntetőügybe: jó ügyvédet kellett fogadniuk, hogy kihozzák az előzetes letartóztatásból. Másrészt viszont valamelyik támogatott "fiuk" egy multicégnél üzletvezetői pozícióba jutott, amelyhez járt az internethasználat - tíz testvére azonnal "rászabadult" az internetre, s egyik húga az így szerzett ismeretekkel egyetemi felvételt nyert, saját jogán, saját erejéből. Az erről hírt adó sms-üzenetet Kürti Sándor saját mobiltelefonján őrzi; mert érzelmi dolgok is vannak a világon.