2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elkeveredett a beton Kiskörén
2005. 09. 13. 00:00

Jelentős összegű adótartozás miatt indított felszámolási eljárást az APEH Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány ellen még a múlt év elején - tudta meg a RomNet.

"Jelentős összegű" adótartozás fejében indított végrehajtási eljárást a Heves Megyei APEH végrehajtó irodája a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének alelnöki tisztségét is ellátó Farkas Antal alapítványi vezető ellen. Az APEH végrehajtója a RomNetnek adott tájékoztatása alapján kiderült: 22 tételt hirdettek meg a nyilvános árverésen, de a nyagyértékű gépeket, mint a blokk és térkőgyártó-gépeket nem tudták értékesíteni annak ellenére sem, hogy a végrehajtási törvény szerint azt a becsérték 1/4 részéért is eladhatták volna.

Legutóbb múlt év augusztus végén tartottak nyílt árverést, de az érdeklődés hiányában meghiúsult.

A nevét elhallgatni kívánó végrehajtó a RomNettel közölte azt is, hogy a végrehajtási törvény 135. §. értelmében további árverésnek helye nincs, ezért a gépeket az adósnak, vagyis a Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítványnak "hulladékként" kell visszaszolgáltatni a sikertelen árverést követő 30 napon belül. "Ezt meg is tettük" - fűzte hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy az adótartozás behajtására csekély esély mutatkozik, a törvényi kereteken belül mindössze törvényességi vizsgálatot kérhetnek, de ezt az alapítvánnyal szemben nehéz végrehajtani, mivel annak tulajdona nincs.

A RomNet információja szerint a háromszáz négyzetméteres üzemcsarnokot és a község határában hozzá tartozó egyhektáros területet a megyei bíróság végrehajtója árverezteti. Úgy tudjuk, az ingatlan becsértéke meghaladja a 8 millió forintot.

Az APEH végrehajtója az alapítvány adótartozására vonatkozóan adótitokra hivatkozva pontos összeget nem kívánt megjelölne, de annyit elárult: "a jelentős összeg meghaladja a 10 millió forintot."

Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány még az előző kormányzati ciklusban kapott közel 38 millió forintot a három éves időtartamú tartós foglalkoztatási projektre, mint vissza nem térítendő támogatás, de a betonelemgyártás összesen pár hónapig működött annak ellenére, hogy a projekt nyertese 100 százalékos bér- és működési támogatást kapott. A program sikeres befejezését az biztosította volna, hogy a megtermelt haszon mellett, aki az előző évben nyertes lett az OFA pályázaton, az a pályázó további két évre, meghívásos pályázati keretben kapott biztosítékot a program további működtetésére.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány "Civil szervezetek a roma foglalkoztatásért" pályázatán Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány 23.75 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával huszonhét roma munkást foglalkoztató betongyár beindítására kapott támogatást. Farkas Antal, az üzemet létrehozó Alapítvány képviselője az MTI-nek 2001. április 18-án úgy nyilatkozott: a betongyár május elején megkezdi működését. A megnyert támogatási összeget egyéb szervezetek (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, Megyei Munkaügyi Központ) további tizennégy millió forinttal egészítették ki.

A pénzből kibéreltek egy háromszáz négyzetméteres üzemcsarnokot a község határában a hozzá tartozó egyhektáros területtel együtt; az épületet felújították és megvásárolták a betongyártáshoz szükséges gépeket. Az akkori terveik szerint a próbaüzemet követően havonta mintegy ötmillió forint értékben állítottak volna elő beton elemeket, burkolólapokat és betoncsöveket - mondta Farkas Antal, az Alapítvány képviselője a távirati irodának.

Számításaik szerint az első esztendő után már gazdaságosan tudnak termelni, vagyis a vállalkozás el fogja tartani önmagát. "Máris rengeteg vállalkozó érdeklődik a termékeink iránt" - tette hozzá Farkas Antal.

A Cigány Szervezetek Országos Szövetségének alelnökéhez köthető Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány vezetője a Népszavának hétfőn azt közölte: "hadjárat indult ellene az OCÖ-n belül, a megfogalmazott vádak alaptalanok. Végig vittük a programot, s bár nem sikerült minden terméket értékesíteni, mindennel elszámoltunk a szabályoknak megfelelően". Állításait az OFA ügyvezető igazgatója is megerősítette. Székely Gabriella a napilap megkeresésére azt mondta: nem indult csődeljárás; bizonyos időszak után elálltak a további támogatástól, de az addig folyósított összeggel elszámoltak.

A RomNetnek nevét elhallgatni kívánó APEH végrehajtó a reagálással kapcsolatban annyit fűzött hozzá: "a nyilvános árverés tényét bárki megtekintheti a területileg illetékes önkormányzat hirdetési tábláján, mert annak közzétételére a település jegyzőjét a törvény kötelezi, és az árverés ténye nem képezhet semmilyen titkot."