HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma-ösztöndíjak: hol a lóvé?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Szeptember 09    Forrás: Hírszerző


Ez a cikk archív

A kormány jövő februárra halasztja a hátrányos helyzetű romáknak járó ösztöndíjak kifizetését, mondván: csak azok kapjanak, akik teljesítenek is, azaz sikerül elvégezniük a félévet. A diákok és pedagógusok szerint így viszont sokan lesznek, akik el sem tudják kezdeni tanulmányaikat.

Hirdetmény

Békés demonstrációt szervez ma a Roma Polgári Tömörülés (RPT) a Miniszterelnöki Hivatal elé, hogy felhívja a kormány figyelmét a romák szerintük tarthatatlan helyzetére. A szervezők 15 pontos petíciójában - sok egyéb mellett - szerepel a hátrányos helyzetű romáknak járó ösztöndíjak mai kifizetési rendszere is. Makai István, az RPT elnöke szerint az idén az esélyegyenlőségi szaktárca nem tudja kifizetni az ösztöndíjakat, emiatt sok diáknak abba kell hagynia a tanulmányait.

Ha átmész, megkapod!

Korábban az ösztöndíjak intézését a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) végezte, amíg a szaktárca saját hatáskörébe nem vonta azt. A korábbi ösztöndíj-kifizetésekkor a középiskolai vagy felsőoktatásban tanuló roma fiatal tanulmányai megkezdésekor kapta meg az állami támogatást, az új pályázati rendszerben viszont az ösztöndíj utalására csak jövő év februárjában kerül sor. A döntés azért született, hogy így csak azok kapjanak állami segítséget, akik igazolni tudják, hogy sikerült a félévük.

Tóth Andrea a Roma Sajtóközpont munkatársa elmondta, hogy tanárként tapasztalnia kellett: az ösztöndíj ez évi kiesése miatt több tanítványa fél, és nem meri elkezdeni a tanulmányait. Több - az eljárást méltánytalannak tartó - roma származású egyetemistával is beszéltünk, akik szerint a döntés sok roma tanulót fog akadályozni a tanulmányaiban (lásd még Teljes a káosz című keretes írásunkat).

Makai István a Hírszerzőnek kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy a kormány kivette a közalapítvány kezéből a támogatások intézését. Makai szerint a kormány a költségvetési hiány miatt kényszerül ilyen jellegű megszorításokra.

Fideszközeli?

Makai Istvánék demonstrációja a romaügyekért felelős államtitkár szerint egyértelműen politikai érdekeket szolgál. Teleki László, a romaügyekért felelős politikai államtitkár szerint a Makai István vezette roma szervezet közel áll a Fideszhez, és a demonstráció is a Fidesz politikai érdekeihez köthető.

Makai kérdésünkre cáfolta, hogy köze lenne a nagyobbik ellenzéki párthoz, ugyanakkor elmondta, hogy mivel jobboldali, konzervatív embernek tartja magát, lehetséges, hogy véleménye olykor megegyezik a jobboldali párt véleményével. Makai hangsúlyozta: nem szeretné, ha a pénteki demonstráció bármilyen politikai színezetet kapna épp ezért minden roma politikai szervezet kapott meghívót a rendezvényre. "Nyitottak vagyunk mindenki felé" - tette hozzá Makai.

A Fidesz színeiben politizáló Farkas Flórián egy reggeli tv-műsorban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem hallott a készülő demonstrációról és nem is tudja kik lehetnek a szervezők. Farkas egyébként lesújtó véleménnyel van a magyarországi cigánypolitikáról, amely szerinte "a rendszerváltás óta eltelt időszak legmélyebb erkölcsi és politikai válságát éli, és erre a kormányzatnak nincs válasza."

Az kapjon, aki tanul!

Teleki kérdésünkre cáfolta, hogy a jövő évre halasztott kifizetéseknek bármi közük lenne a - Fidesz által is emlegetett - minisztériumoknál történő "karcsúsításokhoz" vagy a költségvetési hiányok fedezéséhez.

- Szó sincs arról, hogy a kifizetéseket elhalasztanánk; a pályázati rendszer átszervezését nem a kényszer szülte, hanem tudatos koncepcióváltás. Szeretnénk, ha az ösztöndíjak valóban ösztönzőleg hatnának, és azok kapnák meg, akiknek sikerül is elvégezniük az adott félévet.

Teleki elmondta, hogy tavaly, mikor a pályázatok bonyolításáért még a közalapítvány felelt, a 28 ezer ösztöndíjban részesülő roma fiatalnak csupán a fele tudta a tanulmányi félév leteltével igazolni, hogy megfelelt a vizsgákon, így az ösztöndíjak fele "rossz helyre ment".

- Nagyon nagy volt a lemorzsolódás, sokan miután felvették az ösztöndíjat, nem folytatták tanulmányaikat. Észre kell venni, hogy a tárca döntésében szemléletváltás van: közpénzből az állam azokat kívánja támogatni, akik tanulmányaikkal vissza is igazolják, hogy érdemesek a támogatásra.

"Más források bevonására van szükség"

Az államtitkár hangsúlyozta: "ez egy szemléletváltás, amely a romák integrációját segítő koncepciónak a része, és hatásai évek múltán lesznek láthatóvá".

Megkérdeztük Telekit, hogy mi lesz azokkal, akiknek a késői kifizetés miatt nem lesz módjuk elkezdeni a tanévet, és így eleve esélyük sem marad arra, hogy jól teljesítsenek. Az államtitkár szerint ebben az esetben "nyilván szükség van más források bevonására." Ugyanakkor arról, hogy mik ezek a források, bővebb választ nem kaptunk."Teljes a káosz"

Azon roma fiatalok között, akik épp a napokban intézik beiratkozásukat, és nagy szükségük van az állami ösztöndíjra, sokan nem is értesültek a kormány döntéséről és az ösztöndíjrendszerben történt változásokról. Azok a felsőoktatásban részt vevő tanulók, akikkel beszéltünk, elmondták, hogy lehetetlen helyzet elé állíthatja őket a döntés, ami szerint csak jövő év februárjában kapják meg a támogatást. Elmondásuk szerint lesznek akik így kénytelenek lesznek félévet halasztani, mert a szemeszter kezdetének költségeit (jegyzetek, különböző regisztrációs költségek) is barátok, ismerősök kölcsönkért pénzéből fedezik. Volt olyan megkérdezett, aki a korábbi, a közalapítvány által irányított ösztöndíj-kifizetéseket is kritizálta azok nehézkessége miatt, de - mint elmondta - akkor legalább lehetett tudni, hogy hová kell a pályázatot beadni. Most viszont - mint azt az egyetemista lánytól megtudjuk - teljes a káosz a roma tanulók körében, mivel, bár arról értesültek, hogy a szaktárca intézi a pályázatokat, még senki nem informálta őket, és eligazítással sem találkoztak.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • dr. VASTAGH PÁL: Péli Tamás emléke

  • MOLNÁR ISTVÁN GÁBOR: Péli Tamásra emlékezem…

  • Sok százan emlékeztek a roma holokausztra a Nehru parton

  • Kövérnél panaszolták be Farkas Flóriánt

  • Méltó helyet keres a SzületésCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt