2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újraszerveződik a Romaügyi Tanács?
2005. 08. 27. 00:00

A RomNet értesülései szerint a miniszterelnök által vezetett grémium újraélesztését Teleki László romaügyi államtitkár szeretné elérni, és ezzel kapcsolatban már megkereste a testületi tagokat.

"Mindenkinek joga van a jóléthez, a felemelkedéshez és az esélyhez." Ezzel a mondattal nyitotta meg Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a Romaügyi Tanács alakuló ülését az Országház épületében 2002. október 30-án. A volt kormányfő azért vállalta el a testület vezetését, mert "személyes elkötelezettséget érez az iránt, hogy a cigányság gondjait, a nemzeti sorskérdések egyikét jól kezeljék".

A távirati iroda beszámolója szerint Medgyessy Péter az ülésen kijelentette: "azt kell hogy érezzék a cigány emberek, nem a hónuk alá nyúltak, hanem átkarolták őket". Álláspontja szerint nincs cigány probléma, ezeket az ügyeket a magyar problémákon belül kell kezelni és megoldani.

Teleki László, akkor még a Miniszterelnök Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára, a Romaügyi Tanács alelnöke - utalva a területen meglévő évtizedes lemaradásokra - az érintettek türelmét kérte a problémák megoldásában. Az alakuló ülésen úgy fogalmazott: az általa vezetett államtitkárság felállítása a "magyarországi cigányság szükséges politikai rehabilitációja volt."

A Romaügyi Tanács azzal a céllal jött létre, hogy a társadalmi párbeszédet előmozdítsa, és a vélemény-nyilvánítási lehetőséget biztosítsa a roma civil szervezetek képviselői számára. "A tanács a kormány mellett működő konzultatív véleményező, javaslattevő, tanácsadó fórum, feladatai közé tartozik, hogy a kormányzati döntések előkészítő szakaszában a cigányság szempontjai, a cigányság életkörülményeit, társadalmi helyzetük javítását közvetlenül érintő jogszabály-tervezeteiben, intézkedésekben megjelenjenek. A minisztereknek, az országos hatáskörű szervek vezetőinek a jövőben a roma lakosságot közvetlenül érintő, kiemelt fontosságú, stratégiai jellegű döntések előkészítése kapcsán biztosítaniuk kell a tanács véleményezési jogát" - tartalmazza az alapító irat. Ezzel szemben a tény az, hogy összesen három alkalommal tartott ülést a Romaügyi Tanács az elmúlt majd négy évben.

A RomNet úgy tudja: ezen a héten a romaügyi államtitkár a testületi tagokat megkereste, hogy vállalnák-e a további munkát a grémiumban, és új alapokra kívánja helyezni az eredetileg 21 fős szerveződést.

Mivel a testület elnöki tisztét a miniszterelnök látja el, a RomNet megkereste a kormányszóvivői irodát, de Gyurcsány Ferenc sajtósai egyenesen Teleki Lászlóhoz irányítottak a kérdéssel. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára mindössze annyit közölt: nem újraszervezésről van szó, hanem javaslatokat kíván a kormányfő elé terjeszteni az idő közben kilépett három tag helyére. Hogy kiket szeretne látni a romaügyi államtitkár Zsigó Jenő, Oláh József és Kövesi Vilmos helyén, azt egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, mikor tartaná meg az összejövetelt a testület.

Egyes roma vezetők úgy látják, a Romaügyi Tanács újraélesztése kizárólag azt a célt szolgálná, hogy Teleki László politikai tőkét kovácsoljon saját személyének, és elterelje a figyelmet a kormány sikertelenségéről.

"A Romaügyi Tanács nem működik. Egy nem működő Romaügyi Tanácsnak természetesen nincs szüksége tagokra sem, rám legalábbis semmiképp" - írta Zsigó Jenő Gyurcsány Ferencnek címzett lemondó levelében ez év április 4-én. A Magyarországi Roma Parlament elnöke úgy fogalmazott: "fájdalmas látni, ahogyan a kormány saját kezdeményezései becsődölnek, nemcsak a Romaügyi Tanács működése, hanem a középtávú roma kormányprogram végrehajtása, a kisebbségi törvény módosítása, reformálása az eddigi alkotmánysértő gyakorlattal szemben, az átfogó programok elindítása - bocsánat, egyelőre és még mindig csak a végiggondolása - is mind akadozik, rétestészta módjára húzódik".

Kövesi Vilmos a zalai Roma Centrum igazgatójaként került a Romaügyi Tanácsba, de ez év április 21-én szintén lemondott a tagságáról. "E szervezet az elmúlt időszakban semmilyen érdemleges munkát nem végzett és ebben a "semmittevésben" nem kívánok részt venni" - fogalmazott indokláskánt a szintén Gyurcsány Ferencnek címzett levelében.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese úgy látta: "mivel a Romaügyi Tanácsban helyet foglalók a magyarországi roma politika meghatározó személyiségei, joggal elvárható lett volna tőlük a cigányság helyzetének valós alapokon nyugvó megváltoztatása, javítása. A sorban nem hátul, egyedül kullogva, hanem együtt, a kormányzattal karöltve kellene a problémákat megoldani!"

Még ugyanabban a hónapban távozott a szervezetből Oláh József, a Roma Diplomások Országos Szövetségének elnöke is.