2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A politika áldozatává válik a MACIKA
2005. 08. 25. 00:00

Sajnálatos az a tény, hogy éppen azok kívánják a közalapítvány halálát, akiket az elmúlt időszakban a legjobban támogatott, nevezetesen a Partners Hungary Alapítvány.

Sajnálatos az a tény, hogy éppen azok kívánják a közalapítvány halálát, akiket az elmúlt időszakban a legjobban támogatott, nevezetesen a Partners Hungary Alapítvány, és a romaügyekért felelős államtitkár szervezetét, illetve a közvetlen közelében megtalálható szakértőket.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb támogatást az esélyegyenlőségi miniszter által vezetett Partners Hungary Alapítvány, és Teleki László által irányított Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, és érdekeltsége kapta. "A helyett, hogy éppen az ellenkezőjéről, a MACIKA megerősítéséről gondoskodnának, most valamilyen oknál fogva abban érdekeltek, hogy az utolsó, és jól működő cigány közalapítvány megszűnjön" - mondta az Országos Cigány Önkormányzatban képviselői tisztséget is betöltő Ifj. Bogdán János.

"Furcsa az, hogy még most is vannak olyan szerveződések, amelyek roma ügyben úgy viselkednek, mint az építőiparban a generálkivitelezők, akik mindent a kezükben tartanak: az első kapavágástól az átadó ünnepségig" - jelentette ki.

Ifj. Bogdán János úgy véli, a közalapítvány azért veszélyes néhány politikus számára, mert romák működtetik, és így saját kezükbe tudják venni saját programjaik kezelését, így a generálkivitelezők kimaradnak ebből.

A roma politikus bízik abban, hogy a cigány értelmiség nem engedi az egyetlen olyan közalapítvány szétzüllesztését, illetve szétverését, amely az elmúlt években bizonyította létjogosultságát, és kiemelten közérdekű tevékenységet végzett.

Varga József, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke a RomNetnek csütörtökön cáfolta Ifj. Bogdán János azon állítását, hogy nem tiltakozott az ösztöndíjak elvonása miatt. "Több alkalommal elmondtam, hogy fölháborítónak, jogszabály ellenesnek tartom a döntést, és tiltakozom a közalapítvány támogatásának elvonása miatt" - jelentette ki. A fideszes parlamenti képviselő közölte azt is: eddig politikamentes volt a közalapítvány, de Teleki László és Göncz Kinga politizálni szeretne a MACIKA által nyújtott támogatásokkal, hiszen az ösztöndíjak kifizetését úgy állítja be, hogy a kormány nyújt támogatást a tanulóknak, és ezért cserébe szavazatokat várnak az országgyűlési, illetve a helyhatósági választások idején.

A Partners Hungary Alapítványnak nyújtott támogatással kapcsolatban Varga József elmondta: valóban pályázott a közalapítványhoz a Partners Hungary, de a támogatást nem az ő elnöksége idején folyósították, hanem Eperjesi Tamás vezetése alatt. Megjegyezte, hogy a Göncz Kinga által vezetett alapítvány programját gyengének találta, ezért a következő évben már nem támogatták a programot, és nem folyósították az újra igényel 25 millió forintot.

A RomNet úgy tudja: Eperjesi Tamás, a Hatvan Városért Alapítvány vezetője, a MACIKA volt elnöke, aki jelenleg Teleki László romagyi államtitkár tanácsadója és e mellett Hatvan alpolgármestere is, jelenleg is a közalapítvány támogatottja