2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák csinálják a helyreállítást Boldván
2005. 08. 23. 00:00

Boldván július közepén az özönvízszerű esőzés miatt kilépett az Ördög patak a medréből, és áttörte a töltést.

Az Országos Cigány Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériummal az árvíz sújtotta Borsod- Abaúj- Zemplén megyei Boldva vízelvezető rendszerének kitisztítására, és a helyreállítási munkák folytatására - olvasható az OCÖ mai közleményben.

Eszerint a szaktárca és az OCÖ közhasznú munkaprogramot indít a településen, és a boldvai cigány telep lakóit is bevonják a helyreállítási munkákba. A program részleteit a megyei munkaügyi központ és az OCÖ a boldvai önkormányzattal közösen dolgozza majd ki.

Boldván július közepén az özönvízszerű esőzés miatt kilépett az Ördög patak a medréből, és áttörte a töltést. Akkor az ötutcányi cigánysor száznál is több lakását - nagy részük "Cs", azaz csökkent értékű, komfort nélküli, szoba-konyhás épület - lepte el a víz. Egy hónapra rá is vízben állt Boldva, ezúttal két utcát ölelt körül a víz. A területet a helyi roma önkormányzat elnöke, Budai Győző szerint eddig már hétszer öntötte el a víz, egy, a Roma Sajtóközpont (RSK) birtokába került, 1980-ból származó titkosszolgálati jelentés is említi ezt a gondot, a Cs-ház akció kudarcainak prototípusának nevezve a boldvai telepet.