HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tiszta vizet a pohárba - vélemények a vitáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Augusztus 17    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

"A magyarországi cigányság helyzete ebben a kormányzati ciklusban tovább romlott, a közhelyszerűen hangoztatott integráció helyett inkább súlyosabbá vált a roma etnikum leszakadása a társadalmi többségtől" - jelentette ki a RomNetnek Pálfi Miklós, az Új Roma Kerekasztal Szövetség elnöke szerdán. A roma politikus Csík Tamás vitakezdeményezést támogatandónak tartja, és részt szeretne venni a szópárbajban.

Hirdetmény

"Ha Teleki Lászlónak szemernyi önbecsülése is van, nem hagyja azt szó nélkül, de nem is tér ki a vita elől, mondvacsinált okokra hivatkozva" - írta a RomNethez eljuttatott közleményében Pálfi Miklós.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke szerint a legszélesebb nyilvánosság előtt kell zajlani a vitának, de úgy látja, egyetlen alkalom nem elegendő a roma társadalom jövőjét alapvetően meghatározó elvi kérdések megvitatására.

Zsigó Jenő elképzelhetetlennek tartja, hogy a roma politika meghatározó képviselői, Teleki László, mint cigány származású romaügyekért felelős politikai államtitkár, Kállai Katalin, az MSZP szintén cigány származású elnökségi tagja, és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, ne vegyen részt a roma civil társadalom által kezdeményezett fórumon.

Megjegyezte, hogy a cigány társadalmat körülvevő káoszban valójában senki sem az, aminek hinnénk, vagy aminek tartja magát" Teleki László és Kállai Katalin, a kormányzó párt által választott roma politikusok. Mindketten többször kinyilvánították: pártjuk politikáját képviselik romaként.A kisebbségi törvény alapján, az OCÖ elnöke a teljes magyarországi cigány társadalom legitim, első számú politikai képviselője kellene hogy legyen. Kolompár Orbán azonban azt hangoztatja, hogy az OCÖ nem politikai érdekképviselete a cigányságnak.

A három vezető roma politikus egyetlen esetben sem egyeztetett sem egymással, sem a politikai szereplőkkel. "Nem sorolom ide a kormányzat üres, hamis egyeztetéseit, például a Roma Évtized Program társadalmi vitáját" - mondta a RomNetnek Zsigó Jenő. A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke közölte azt is: a civil társadalmat nem vonták be a kisebbségi törvény vitájába, a Nemzeti Fejlesztési Terv II kidolgozásába, és nem tettek lépéseket a roma civil társadalom és mozgalom megerősítéséért, illetve a roma politika érvényesüléséért sem.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke szerint az elvi, elméleti és a konkrét eldönteni valók megtárgyalására vitasorozatot kell tartani a köztelevízióban, azért is, mert mára a többségi társadalom, a politikai, gazdasági és értelmiségi elit elképesztő közönnyel és közömbösséggel tekint a roma társadalom kitaszítottságára, és esélytelen állapotára. Meggyőződése, hogy a kormányzati szakemberek mellett felelősen gondolkodó értelmiségiek álláspontjait is meg kell ismerni a vita során.

Varga József, a Fidesz országgyűlési képviselője a RomNetnek azt mondta: a kezdeményezés önmagában nem baj, hogy így, a ciklus végéhez közeledve összegzik azt, hogy mi történt, és voltak-e olyan átfogó programok, amik a magyarországi cigányság életkörülményeit javította.

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöki tisztségét is ellátó politikus a vitának akkor látná értelmét, ha az ott kialakult álláspontokat a kormányzat megfogadja, és abból programok valósulnak meg. "Amennyiben ezen a dispután érdemi eszmecsere folyik, örömmel veszek részt" - mondta Varga József.

Ifj. Bogdán János, a Lungo Drom alelnöke a RomNetnek szerdán elmondta: örömmel vesz részt minden olyan vitában, ami a roma társadalom gazdasági, politikai, jogi, és szociális rehabilitációjáról szól. Kijelentette: "a romaügyi államtitkárság, ha még létezik ilyen, nem integrálta, hanem szegregálta a magyarországi cigányságot." Ifj. Bogdán János szerint új fejezetet kell nyitni a roma politikában, mert "az elmúlt három év többet ártott a magyarországi cigányságnak, mint az elmúlt 50 év együttvéve."

A Lungo Drom alelnöke úgy véli: a cigányság történelmi lehetőség előtt állt az uniós csatlakozással, de a kormányzat nem tudott megfelelni az elvárásoknak, és nem tudott élni a lehetőséggel, e helyett óriás lufikat eregetett.

"Azt hittük, a helyzet ennél rosszabb már nem lehet, de rá kellett jönnünk, hogy napról napra lentebb süllyedünk a mocsárba, gazdasági, politikai, jogi és szociális értelemben" - jelentette ki Ifj. Bogdán János.

A roma politikus olyan vitában kíván részt venni, amely minőségi változást segíthet elő a magyarországi cigányság jelenleg katasztrófális életkörülményeiben.

Teleki László romaügyi államtitkár a romaweben közleményben reagált a vitakezdeményezésre. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára úgy véli: az elmúlt években az MSZP romatagozatában volt alkalma véleményt cserélni Csík Tamással, aki akkor még a tagozat vezetője volt.

"Mint az MSZP országgyűlési képviselője és mint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által vezetett kormány politikai államtitkára magam is tervezem, hogy alkalmas időben, alkalmas körülmények között, a különböző politikai érdekek mentén megosztott erőkkel megtárgyaljam a roma integráció kérdéseit. Természetesen ezen a megbeszélésen a Centrum Párt romaügyi politikusának - csakúgy mint más politikai erők roma politikusainak - a részvételére is számítok" - tudatta Teleki László nevében a minisztérium sajtóosztálya.

A romaügyi államtitkár úgy látja: "talán többet tettem a roma integráció érdekében, mint a Centrum Párt jelenlegi roma politikusa, Csík Tamás."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélőjeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt