2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyomoznak az OCÖ ellen
2005. 08. 14. 00:00

A RomNet információja szerint nem az OCÖ gazdálkodásának ügyében indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hanem okirat-hamisítás miatt vizsgálódik a gazdasági rendőrség.

Magyar Nemzet értesülései szerint a hiány miatt már kihallgatták az OCÖ elnökét, két alelnökét és más testületi tagokat is. Az OCÖ koordinátorát, Kolompár Orbán elnök volt tanácsadóját is kihallgatták a múlt héten. Rostás László, aki a Belügyminisztérium - Országos Cigány Önkormányzat "összekötő-cigányügyi referense" is, a lapnak elmondta: kihallgatásakor nem derült ki, hogy konkrétan milyen irányú a nyomozás, de szerinte összefüggésben lehet a nemrégiben napvilágot látott könyvvizsgálói jelentéssel, amely több mint 30 millió forint hiányt állapított meg az OCÖ-nél.

A RomNet információnk szerint a kiskunhalasi rendőrség az MSZP-hez közel álló roma politikust még a múlt héten idézte be a városi kapitányság. Rostás László helyi roma vezetőt konkrét ügyben hallgatták ki, bár a politikus a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: nem tudja pontosan, milyen irányban folyik nyomozás. Az OCÖ képviselőjét vélhetően az Országos Cigány Önkormányzattól igénybe vett programtámogatásainak és költségtérítéseinek elszámolása ügyében hallgathatták ki.

A RomNet Rostás Lászlót többszöri próbálkozás ellenére sem tudta telefonon elérni.

"Az országos önkormányzat pénzügyeivel kapcsolatban eddig senki nem hallgatott meg, egyébként az OCÖ pénzügyi forgalmáról semmit nem tudok, mivel a kifizetések engedélyezésénél nem az én aláírásom szerepel" - mondta a RomNetnek Kövesi Vilmos. Az OCÖ elnökhelyettese kijelentette azt is: Rostás László alaptalanul vádaskodik, és ezért "hitvány embernek tartom." Az OCÖ elnökhelyettese a RomNetnek azt is elmondta, hogy képviselőtársa rágalmazása miatt bírósági keresetet nyújt be a jövő hét folyamán, a Magyar Nemzettől pedig helyreigazítást kér.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a RomNetnek vasárnap szintén azt mondta, hogy eddig nem idézték be, és nem hallgatták ki a 30 millió forintos fedezethiánnyal kapcsolatban. Az elnök nem érti képviselőtársa rágalmazó nyilatkozatát.

Kolompár Orbán a Népszavának adott szombati interjújában azt mondta: (...) Rostás László (...) fél információkkal teli nyilatkozata leginkább őt minősíti, hiszen - hogy csak egyet cáfoljak - állításával ellentétben engem sem hallgatott meg semmilyen rendőri hatóság. (...) Az, hogy egyes romaszervezeteket botrány vagy sikertelenség lengi körül, az más asztalra tartozik. Az OCÖ-n belül nincsenek kényes ügyek és az új vezetés mindent megtesz, hogy elődeihez képest átláthatóan gazdálkodjon. Ha egy képviselőnek visszaélésről van tudomása, akkor jár el helyesen, ha értesíti a pénzügyi ellenőrző bizottságot.

Balog József elnökhelyettes a RomNettel azt közölte: "ellene semmilyen rendőrségi vizsgálat nincs folyamatban", és úgy tudja, hogy az OCÖ ellen sem indítottak nyomozást.

Bartha László százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap a RomNetet arról tájékoztatta, hogy okirat-hamisítás miatt vizsgálódik a gazdasági rendőrség, de a nyomozás elrendelésének időpontjáról és egyéb más adatokról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni.

A RomNet információja szerint más ügyben is folyik nyomozás az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban, de az egy "másik üggyel" van összefüggésben. Az Állami Számvevőszék múlt év áprilisában számviteli fegyelem megsértése és jogtalan költségelszámolás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az Országos Cigány Önkormányzat pénzügyi gazdálkodását vizsgáló negatív eredmények miatt. Az adatok szerint a Farkas Flórián által vezetett önkormányzat 60 millió forintos hiányt halmozott fel 1999 és 2003 között, ezzel 80 százalékos vagyonvesztést értek el. Az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter utasításár az OCÖ rendkívüli pénzügyi-gazdasági ellenőrzése az 1999. január 1. és 2003. június 30. közötti időszakra terjedt ki. Az akkori önkormányzatban szintén alelnöki tisztséget töltött be Rostás László, de képviselő volt Kolompár Orbán és Balog József jelenlegi vezető is. A hatóságnak még van pár hónapja, hogy vádemelési, vagy a nyomozás megszüntetésének javaslatával továbbítsa az aktákat az ügyészség felé.

Kolompár Orbán ez évben több alkalommal nyilatkozta, hogy a vezetése idejére, tehát 2003 júniusától átfogó ellenőrzést kér, de a rendkívüli vizsgálatot csak a miniszterelnök rendelheti el. "Állok a vizsgálatok elé, mert vezetésem idején semmilyen jogosulatlan kifizetés, és visszaélés nem történt, a gazdálkodást törvényesen, és szabályszerűen végeztük" - mondta Kolompár Orbán.

Korábban még egy nyomozás folyt az országos önkormányzattal összefüggésben: Kertész Lóránt, az OCÖ korábbi gazdasági alelnöke 2003. júniusi feljelentését követően az év november 24-én, Kolompár Orbánt meggyanúsította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) okirat-hamisítás miatt. Több tanút kihallgattak, informatikai szakértőket vontak be, de a nyomozás nem vezetett eredményre. A gazdasági nyomozók az aktákat átküldték a Fővárosi Főügyészségre azzal a javaslattal, hogy bűncselekmény elkövetésének hiányában szüntessék meg a nyomozást.

A RomNet úgy tudja, hogy a 2004. évre vonatkozó gazdasági jelentésben szereplő 30 millió forintos fedezethiány miatt eddig egy képviselő sem tett feljelentést a rendőrségen.