2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Film készül Pusoma Dénesről
2005. 08. 05. 00:00

Tévéfilm forgatását tervezi Ragályi Elemér filmrendező, operatőr Pusoma Dénes életéről és halálának körülményeiről - közölte a forgatókönyvet író Magyar Elemér egri ügyvéd.

Pusoma Dénest évekkel korábban előbb elítélte gyilkosságért a bíróság, majd felmentette a vádak alól, ám néhány hónappal később a 31 éves ivádi roma férfi az öngyilkosságba menekült.

A film elkészítését pályázati forrásokból kívánják finanszírozni az alkotók, közölte Magyar Elemér, aki a Nemzeti Etnikai Jogvédő Iroda felkérésére annak idején ügyvédje volt Pusoma Dénesnek. Magyar Elemér Fekete, fehér címmel drámát írt a tragikus sorsú cigány férfi történetéről, ez képezi a film forgatókönyvének alapját.

A nem mindennapi eset 1994. március 16-án kezdődött, amikor ivádi otthonában meggyilkolták a 86 esztendős P. Józsefnét. Az ügy gyanúsítottjává egy helyi roma férfi, Pusoma Dénes vált, aki rendszeresen vállalt alkalmi munkát az idős asszony portáján. A bírósági eljárás során számos körülmény utalt Pusoma bűnösségére, ezek alapján 1995-ben jogerősen hatévi börtönbüntetésre ítélte a Heves Megyei Bíróság. Már csaknem két esztendőt letöltött büntetéséből, amikor a rendőrség elfogta a bűntény valódi tettesét, a Sirokban élő D. Alexet. A férfit cimborái buktatták le, akiknek eldicsekedett azzal, hogy korábban megvert és kirabolt egy idős asszonyt.

Magyar Elemér Fekete, fehér címmel drámát írt a tragikus sorsú cigány férfi történetéről, ez a film forgatókönyvének alapja.

A Pusoma Dénes ügyében 1996 decemberében megtartott perújítási tárgyalás során tisztázódott, hogy az ellene szóló bizonyítékok nem voltak megalapozottak. Mindezek alapján 1996 decemberében felmentették a vádak alól és kiengedték a börtönből. Az ártatlanul elítélt férfi idegrendszerét azonban olyannyira megviselte a hercehurca, hogy 1997 augusztusában felakasztotta magát.